E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20543
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz trūcīgā statusu vērtē sociālais dienests

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2020
Juris

Labdien! Vai tiešām man nepienākas trūcīgā statuss, dzīvoju privātmājā kopā ar mirušās civilsievas dēlu, māju kopīgi uzturam, bet ēdam katrs savu, viņam laba alga, man maza pensija? Paldies!

A
atbild:
14. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai piešķirtu trūcīgā statusu, kas dod tiesības uz sociālo palīdzību, pašvaldības sociālajam dienestam ir jānovērtē atsevišķa cilvēka vai ģimenes materiālā situācija.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 “Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot ģimene, kas sastāv no laulātajiem vai personām, kurām ir kopēji izdevumi pamatvajadzību nodrošināšanai un kuras mitinās vienā mājoklī, vai atsevišķi dzīvojoša persona tiek atzīta par trūcīgu, un kārtību, kādā ģimene (persona) tiek atzīta par trūcīgu.

Saistošajos noteikumos pašvaldība detalizētāk nosaka, kādās situācijās ģimene – vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas – atzīstama par trūcīgu.

Sociālais dienests praktiski izvērtē objektīvos, reālos apstākļus, tajā skaitā, kādu cilvēku kopumu iekļaut iztikas līdzekļu deklarācijā.

Sociālās palīdzības piešķiršanu reglamentējošie normatīvie akti un arī pašvaldību saistošie noteikumi paredz, ka personai, kura iesniedz pieprasījumu pēc sociālās palīdzības, ir pienākums sniegt pilnīgas un patiesas nepieciešamās ziņas, kā arī iesniegt pierādījumus un nepieciešamos dokumentus, kas apliecina personas tiesības pieprasīto palīdzību saņemt.

Sociālā dienesta lēmumu varat apstrīdēt savā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas