E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20481
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

NĪN jāmaksā proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Roberts

Labdien! Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pants noteic: “Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi: likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums”. Vai tas nosaka, ka īrniekam ir jāapmaksā mājas īpašniecei nekustamā īpašuma nodoklis par nedzīvojamām telpām – pagrabu un bēniņiem, kas netiek lietoti? Vai kāds likums paredz, ka ir jāmaksā par to, ko nelieto, kam nav pat pieejas? Līgumā nav atzīmes, ka papildus dzīvojamai telpai lieto vēl kādas telpas.

A
atbild:
03. jūlijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. panta 5. daļas 1. punkts noteic, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi: likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums.

Likumā – normatīvajā aktā – noteiktais pienākums īrniekam maksāt proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai nekustamā īpašuma nodokli ir imperatīva (obligāta) norma. Šāds maksājuma pienākums ir atkarīgs nevis no tā, vai īrnieks lieto vai nelieto kādas telpas, bet gan no maksājuma apmēra – proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas