E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2046
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Pie notāra, lai izšķirtu laulību, jāierodas abiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2013
Egils Veiss

Labdien, vēlējos precizēt par laulības šķiršanu pie notāra, ja nav bērnu, mantas un strīdu. Vai abiem ir jāierodas pie notāra iesnieguma parakstīšanai? Un vai 70Ls ir kopējie izdevumi, vai būs papildus tēriņi šim procesam? Paldies.

A
atbild:
06. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Gadījumos kad laulātajiem nav ne kopīga nepilngadīga bērna, ne kopīgas mantas un viņi par laulības šķiršanu ir vienojušies, zvērināts notārs var uzsākt laulības šķiršanas lietu, pamatojoties uz abu laulāto kopīgu, notariāli apliecinātu iesniegumu.

Tātad – abiem laulātajiem ir jāatnāk pie notāra, lai iesniegtu kopīgu iesniegumu šķirt laulību. Iepriekš pašiem nekas jāraksta nav, iesniegumu sastādīs un apliecinās zvērināts notārs. Iesniegumā būs jānorāda, ka laulība ir izirusi. Sīkāki paskaidrojumi par laulības šķiršanas iemesliem, šķiroties bezstrīda kārtībā, jāsniedz nebūs.

Zvērināta notāra amata atlīdzības takses nosaka Ministru kabinets. Izmaksas laulības šķiršanas lietā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli un attiecīgās valsts nodevas, ir Ls 70,60, informē Latvijas Zvērinātu notāru padome.

Savukārt MK noteikumos, kas nosaka zvērinātu notāru atlīdzības takses, par laulības šķiršanas lietas vešanu (ieskatīšanās valsts informācijas sistēmās; iesnieguma par laulības šķiršanu taisīšana un notariālo aktu grāmatas pirmā un otrā izraksta izsniegšana; laulības šķiršanas apliecības taisīšana un notariālo aktu grāmatas pirmā un otrā izraksta izsniegšana; vai laulības šķiršanas lietas izbeigšana un otra laulātā informēšana par to) noteikta cita summa – 50 lati.

Kā skaidro Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča, summu starpība rodas, jo, pirmkārt, zvērināta notāra amata atlīdzība tiek aplikta ar PVN. Otrkārt, par šķiršanās procesu ir iekasējama valsts nodeva par divu laulības šķiršanas iesnieguma un laulības šķiršanas apliecības taisīšanu, kā arī attiecīgu notariālo aktu grāmatas izrakstu taisīšanu. Treškārt, papildus iekasējami ir arī faktiskie izdevumi, kas rodas šķiršanas lietas vešanas gaitā, piemēram, par Iedzīvotāju reģistra izmantošanu un pasta izdevumi par paziņojumu un, ja nepieciešams, laulības šķiršanas apliecību nosūtīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas