E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20314
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesību akti neparedz iespēju atteikties no tēva

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2020
Ieva

Labdien! Vēlos noskaidrot ar paternitāti saistītu jautājumu – esmu dzimusi 1981. gadā, mātei esot laulībā. Drīz pēc manas piedzimšanas laulība tika šķirta, vēlāk māte apprecējās otrreiz. Dzimšanas apliecībā ir bioloģiskā tēva vārds, taču es vēlos sakārtot dokumentus tā, lai dzimšanas apliecībā tiktu norādīts mans audžutēvs – vīrietis, kurš mani uzaudzināja (mātes otrais laulātais, ar kuru tā laulībā ir arī šobrīd). Kā un vai tas ir izdarāms?

A
atbild:
10. jūlijā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Kā noprotams no situācijas izklāsta, jums nav šaubu par to, ka dzimšanas apliecībā ierakstītais vīrietis ir jūsu bioloģiskais tēvs. Tiesību akti neparedz iespēju atteikties no kāda no vecākiem. Bērnam ir tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, apstrīdēt paternitātes atzīšanu, kā arī iesniegt tiesā prasību paternitātes noteikšanai.

Dzimšanas apliecībā, kas izsniegta pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas, ieraksts par tēvu, ja bērna māte bija laulībā, līdzīgi kā šobrīd tika izdarīts atbilstoši likumā nostiprinātajam paternitātes pieņēmumam. Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Laulības un ģimenes kodeksa 53. pants noteica, ka bērna izcelšanos no vecākiem, kas ir savstarpējā laulībā, apliecina ieraksts par vecāku laulību.

1993. gada 1. septembrī stājās spēkā likums "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību", un līdz ar to – atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļa. Likuma 11. pants paredz, ka bērna izcelšanās apstrīdēšana attiecībā uz bērniem, kuri dzimuši pirms 1993. gada 1. septembra, ar 1993. gada 1. septembri notiek pēc Civillikuma noteikumiem, ja līdz šim datumam nav beidzies Latvijas laulības un ģimenes kodeksa 58.1 pantā noteiktais termiņš.

Kodeksa 58.1 pantā noteiktais termiņš, kurā bērns varēja apstrīdēt ierakstu par tēvu dzimšanas apliecībā, bija viens gads no brīža, kad sasniegts 18 gadu vecums. Pēc Civillikuma atjaunošanas tā 149. panta trešā daļa noteica, ka pats bērns var apstrīdēt savu dzimšanu laulībā divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas. Kopš Civillikuma atjaunošanas termiņš, kurā bērns var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, – divi gadi pēc pilngadības sasniegšanas – nav mainījies.

Ja prasība nav celta likumā noteiktajā termiņā, ir iestājies noilgums un termiņš prasības celšanai nav atjaunojams. Jāņem vērā, ka paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas mērķis ir novērst pieņēmuma tiesisko seku iestāšanos tieši attiecībā uz vīrieti, kurš nav bērna bioloģiskais tēvs. Ja nepastāv strīds par radniecību ar tēvu, ieraksta maiņai dzimšanas apliecībā nav pamata.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas