E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20306
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
1
1

Ja pērk zemesgabalu, kura lielākā daļa atrodas zem ūdens

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Ance

Vēlos pirkt zemesgabalu, kura lielākā daļa atrodas zem ūdens. Tā ir uzpludinātā teritorija, ko savulaik uzpludināja, lai varētu darbināt HES. Vai šim zemesgabalam ir tauvas josla, vai arī tā tiek aprēķināta no dabīgā krasta joslas? Vai zemesgabalā, kas ir zem ūdens, es varu veikt kādu būvniecību vai citas darbības? Vai šis applūdušais zemesgabals ir pieejams visiem?

A
atbild:
10. jūnijā, 2020

Atbilstoši Būvniecības likuma 15. panta regulējumam zemes vienību var apbūvēt, ja iecerētā būvniecība atbilst vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam. Teritorijas plānojums ir dokuments, kurā noteiktas prasības teritorijas izmantošanai un apbūvei, to izstrādā vietējā pašvaldība. Informāciju par teritorijas plānojumā noteikto var iegūt Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas publiskajā daļā ģeoportālā, kas ir primārā plānošanas dokumentu publicēšanas darba vide un informācijas avots.

Papildus teritorijas plānojumā noteiktajam zemes vienības izmantošanā jāņem vērā citi nekustamajam īpašumam noteiktie aprobežojumi, piemēram, tauvas josla vai aizsargjosla, kas izriet no normatīvo aktu prasībām. Norādām, ka Zemes pārvaldības likuma 6. pantā noteikta prasība nodrošināt piekļuvi publiskajiem ūdeņiem, savukārt Zvejniecības likuma regulējums paredz tauvas joslu gar ūdeņu krastu kājāmgājēju lietošanai vai ar zveju un kuģošanu saistītām darbībām. Lai noskaidrotu konkrētās zemes vienības izmantošanas iespējas un to ierobežojošos faktorus, iesakām vērsties vietējā pašvaldībā vai būvvaldē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas