E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20293
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai apsaimniekotājam var samazināt dzīvokļa rēķinu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Biedrības biedrs

Ir nodibināta mājas apsaimniekošanas biedrība. Izvēlētais apsaimniekotājs ir ievēlēts un izvēlēts no tās pašas mājas, kuru apsaimnieko biedrība. Vai mājas sapulcē protokolējot var lemt par atlīdzību apsaimniekotājam, samazinot apsaimniekotāja dzīvokļa rēķinu? Vai šajā gadījumā apsaimniekotājs jāuzrāda kā darba ņēmējs? Kādi nodokļi ir jāmaksā? Vai apsaimniekotājam pašam jānomaksā IIN no summas, kas viņam ieturēta?

A
atbild:
13. jūlijā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Zvērināta advokāte skaidro, ka šādu lēmumu pieņemšana nav pretēja Dzīvokļa īpašuma likumam, taču vērš uzmanību uz apstākli, ka veidot apsaimniekotāja atlīdzību ieskaita veidā nav prātīgākais variants, arī ņemot vērā grāmatvedības principus.

Valsts ieņēmumu dienests savukārt norāda: no aprakstītās situācijas ir saprotams, ka mājas apsaimniekošanas biedrība vienam no mājas iemītniekiem, kas sniedz konkrētus apsaimniekošanas pakalpojumus, vēlas atlīdzināt par pakalpojumiem, samazinot dzīvokļa rēķinu. Fiziskās personas atbrīvojums no apsaimniekošanas maksas veido personai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamu ienākumu. Tādējādi fiziskās personas ienākumu veido biedrības nosegtās dzīvokļa rēķina summas, un no šīm summām fiziskai personai ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Savukārt biedrībai, kas izmaksā ienākumu (atlīdzina dzīvokļa rēķina maksu), ir pienākums iesniegt VID paziņojumu par šīm summām.

Sedzot dzīvokļa rēķina summas, fiziskā persona nav obligāti jāreģistrē kā darba ņēmējs, tomēr biedrība var fizisko personu arī pieņemt darbā un maksāt darbaspēka nodokļus no fiziskās personas ienākuma vai fiziskā persona pati var reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja un no apmaksātajām dzīvokļa rēķinu summām maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās iemaksas, izvēloties vēlamo nodokļu maksāšanas režīmu.

Detalizēta informācija par iespējamajiem nodokļu maksāšanas režīmiem no saimnieciskās darbības ienākuma ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapas sadaļā: “Privātpersonām”– “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas