E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20193
Lasīšanai: 3 minūtes

Patērētāju kreditēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2020
Liāna

Labdien! Mana situācija ir šāda: biju aizņēmusies no “Ferratum” vairāk nekā 2000 eiro kā kredītlīniju. Maksāju katru mēnesi noteiktu summu. Kad summa, ko viņiem maksāju, bija jau pārsniegusi aizņemto summu, izlēmu līgumu lauzt, jo tā es turpinātu tikai maksāt un maksāt procentus. Summa, kas man jāmaksā parādu piedziņas kompānijai, ir 2500 eiro: tā ir tikai procentu nauda. Ienākumi mēnesī man ir ap 500 eiro. Vai ir iespējams samazināt maksājamo summu, jo tā ir tikai procentu nauda? Varbūt ir iespējams vispār nemaksāt šo procentu naudu?

A
atbild:
28. maijā, 2020

Civillikuma 1587. pants nosaka: “tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus”. Tas nozīmē, ka tiesiski noslēgta līguma saistības ir jāpilda.

Savukārt tas, vai attiecīgā līguma normas atbilst patērētāju kreditēšanas kopējo izmaksu maksimālajam apmēram, Jums jāpārbauda parakstītajā līgumā. Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta 2.2 punktu “patērētāja kreditēšanas līguma izmaksas ir samērīgas un atbilstošas godīgai darījumu praksei. Kredīta kopējās izmaksas patērētājam aprēķina normatīvajos aktos par patērētāju kreditēšanu noteiktajā kārtībā” un 2.3 punktu “par šā panta 2.2 daļā minētajām prasībām neatbilstošām uzskata tādas kredīta kopējās izmaksas patērētājam, kuras pārsniedz 0,07% dienā no kredīta summas. Kredīta kopējo izmaksu ierobežojumu patērētājam nepiemēro tādiem patērētāju kreditēšanas līgumiem, kurus noslēdzot kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nododama kāda lieta un saskaņā ar kuriem patērētāja atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu”.

Kredīta kopējās izmaksas patērētājam ir paskaidrotas Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 1. panta 9. punktā.

Ja Jums ir jautājumi, Jūs esat tiesīga vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas