E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20163
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Zemes dalīšana pēc sertifikātu daudzuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2020
Aija

Labdien! Kopīpašumā ir ēka ar zemi. Katrs kopīpašnieks savu zemes daļu izpircis par sertifikātiem. Gribam ēku sadalīt dzīvokļu īpašumos ar zemi. Pēc abu dzīvokļu rekonstrukcijas un pārbūves dzīvokļu platība kvadrātmetru ziņā neatbilst ieguldīto sertifikātu proporcijai. Vai, dalot zemi, var ņemt vērā tikai ieguldīto sertifikātu daudzumu?

A
atbild:
21. maijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Lēmumu par dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu pieņem īpašnieks, kopīpašuma gadījumā – visi kopīpašnieki.

Valsts zemes dienests sagatavo atzinumu par dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu aprēķinu, ja dzīvojamās mājas īpašnieki vēlas dzīvojamo māju sadalīt dzīvokļa īpašumos un tos reģistrēt zemesgrāmatā kā patstāvīgus īpašumus.

Tāpat pirms dzīvojamās mājas sadales dzīvokļa īpašumos pašvaldībā jāvēršas gadījumos, ja nepieciešams sadalīt zemes vienību, ierosināt būvniecības procesu, piešķirt telpu grupām adresi vai tamlīdzīgi.

Jūsu gadījumā būtu ieteicams noslēgt nekustamā īpašuma sadales līgumu. Nekustamā īpašuma sadales līgumā puses var ņemt vērā attiecīgi ieguldīto sertifikātu daudzumu, tomēr pirms šādas sadales veikšanas būtu ieteicams vērsties pašvaldībā.

Savukārt, ja zeme atrodas zem mājas, tad atbilstoši Civillikuma 968. pantam uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu, kura nevar būt patstāvīgs īpašuma objekts. Tas nozīmē, ka nekustamā īpašuma – ēkas un zemes – dalīšana tādā veidā, ka ēka (māja) tiek sadalīta divos īpašumos, tiesiski nav iespējama.

Normatīvais regulējums, ievērojot attiecīgās prasības, ja tas nav Civillikuma 968. panta gadījums, pieļauj arī nekustamo īpašumu dalīšanu atsevišķos īpašumos. Lai sadalītu īpašumu, nekustamā īpašuma īpašniekam jāvēršas pašvaldībā, kuras teritorijā atrodas nekustamais īpašums, ar iesniegumu par īpašuma sadalīšanu un jaunas adreses vai nosaukuma piešķiršanu, kā arī lietošanas mērķa noteikšanu atdalāmajam īpašumam.

Saņemot pozitīvu pašvaldības lēmumu, secīgi ir veicami nākamie soļi: sadales projekta izstrāde, zemes robežu plāna izgatavošana, jauna nekustamā īpašuma veidošana un jauno īpašumu nostiprināšana zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas