E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20149
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Vai šķiroties tiek zaudēti otra laulātā atsevišķajā mantā veiktie ieguldījumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2020
Inga

Labdien! Domāju, ka šis jautājums daudziem ir aktuāls. Ar vīrieti esmu kopā vairākus gadus, precējušies neesam. Vēlamies iekārtot mājokli, kurā pastāvīgi dzīvot, taču māja un dārzs pieder viņam, nesen tika mantots. Viņš pelna mazāk, līdz ar to daļa manu ienākumu tiks ieguldīti mājokļa uzlabošanā, iekārtošanā. Kāds būtu risinājums, lai neviens nepaliktu “apdalīts” nākotnē? Protams, jādomā, ka vienmēr būsim kopā utt., bet tomēr ir jānodrošinās, lai es nepaliktu ar garu degunu. Arī šķiroties taču mantots īpašums paliek tam, kurš to mantojis. Kādi ir iespējamie risinājumi? Vai pie notāra jāslēdz kāda vienošanās par ieguldīto summu (ja šķiras, tad atmaksā to, kas ieguldīts, vai tamlīdzīgi)? Vai pietiek ar konta izrakstu un maksājuma uzdevumu, kurā norādīti pārskaitījumi, vai nepieciešami čeki? Māja līdz šim ziemā nav bijusi apdzīvojama, bet to plānots ievērojami pārbūvēt. Kā šādā gadījumā rīkoties? Vai savu ieguldījumu varu fiksēt ar foto, dokumentiem, bankas pārskaitījumiem un tad piedzīt? Domāju teorētiski un nezinu, cik šādi risinājumi ir reāli. Ko darīt šādā situācijā?

A
atbild:
07. augustā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Aprakstītajā situācijā esat laikus iedomājusies par situāciju, kura citus jau ir piemeklējusi. Gan tādi ieguldījumi, kuri veikti ar savu darbu, gan mantiskie ieguldījumi, kuri veikti ģimenes labā, ir laulāto kopīgā manta. Ņemot vērā, ka tiek ieguldīts mājoklī, ieguldījums no vīra puses, visticamāk, izpaustos kā paša mājokļa pakāpeniska nodošana laulāto kopīgajā mantā, faktiski no viena laulātā puses laulāto kopīgajā mantā tiek ieguldīta nauda, savukārt no otra laulātā puses – īpašums, kurš par šo naudu tiek uzlabots.

Ja laulību labprātīgi izšķirsiet ar pieteikumu pie zvērināta notāra un šķiršanās nesaturēs jums labvēlīgu vienošanos par laulāto kopīgās mantas sadali, tad būsiet atstājusi māju vīram un zaudēsiet iespēju atgūt jebkādu daļu no veiktajiem ieguldījumiem laulāto kopīgajā mantā.

Ja laulātais šķiršanās gadījumā nepiekritīs noslēgt tādu vienošanos par kopīgās mantas sadali, saskaņā ar kuru jums naudā vai mantā tiek atmaksāts jūsu laulāto kopīgajā mantā veiktais ieguldījums, tad atliek tikai nepiekrist šķirt laulību labprātīgā ceļā un celt prasību par laulības šķiršanu tiesā.

Ceļot tiesā prasību par laulības šķiršanu, nepieciešams vienlaikus prasīt laulāto kopīgās mantas dalīšanu un ieguldījumu piedziņu. Ja otrs laulātais pirmais ir cēlis tiesā prasību par laulības šķiršanu, tad jums jāceļ pretprasība par kopīgās mantas dalīšanu un ieguldījumu piedziņu.

Noteikta vienošanās par ieguldījuma apmēru pie notāra nav obligāti nepieciešama. Tiesā ir saistoša jebkura pušu starpā noslēgta vienošanās, arī tāda vienošanās, kura noslēgta pēc savstarpējas norunas, ir saistoša, tomēr būtiski vieglāk ir iesniegt tiesā rakstisku vienošanos, kura apliecina visu norunāto. Līdz ar to varat slēgt rakstisku vienošanos un varat vākt pavadzīmes par mājokļa atjaunošanai izdarītajiem ieguldījumiem. Tiesā kā pierādījums der arī bankas izdrukas, bet rekomendēju saglabāt pavadzīmes, kurās norādīts, ka piegādātie materiāli paredzēti tieši mājas uzlabošanai.

Kā alternatīvu risinājumu, ja tas ir iespējams, varat mēģināt vienoties, ka jums tiek atdāvinātas mājas domājamās daļas, kas būtu līdzvērtīgas paredzamajam ieguldījuma apjomam, piemēram, puse domājamo daļu. Šādā gadījumā atkristu jebkādi sarežģījumi dalīt īpašumu, jo tas jau starp jums būtu sadalīts domājamajās daļās.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas