E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20137
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai var atcelt dāvinājumu, lai nodotu to citam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2020
Jānis

Apmēram pirms 15 gadiem no sava vectēva esmu saņēmis dāvinājumu: nekustamo īpašumu, garāžu. Zemesgrāmatā ir uzlikts apgrūtinājums, ka līdz viņa nāvei nevaru rīkoties ar šo īpašumu bez viņa piekrišanas. Kā vislētāk un vienkāršāk šo īpašumu atdāvināt vectēva dēlam, mana tēva brālim? Vai vectēvam atsaukt dāvinājumu? Vai man atteikties no dāvinājuma? Vai pārdāvināt ar piekrišanu? Baidāmies, ka par šo nieka īpašumu samaksāsim lielu naudu notāram un juristam, kamēr nonāksim līdz galarezultātam.

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Dāvinājumu ar uzlikumu var atsaukt. Ja dāvinātājs un apdāvinātais var labprātīgi vienoties, tad noslēdz atcēlējlīgumu. Zemesgrāmata attiecīgi nostiprina atpakaļ dāvinātājam īpašuma tiesības uz uzdāvināto nekustamo īpašumu.

Lai rīkotos ar uzdāvināto nekustamo īpašumu, jums jāvienojas ar personām, kuru labā ir reģistrēts uzlikums par tā atcelšanu, vai jāsaņem dāvinātāju piekrišana darījumam, ko jūs vēlaties noslēgt.

Jūs varat piedāvāt dāvinātājiem noslēgtā līguma atcelšanu, šādā gadījumā jums jāparaksta iepriekš noslēgto līgumu atceļošs līgums un nostiprinājuma lūgums. Abus dokumentus pēc jūsu lūguma sagatavos notārs. Nostiprinājuma lūgumā tiks lūgts atjaunot vectēva īpašuma tiesības un izbeigt jūsējās.

Šis ir pietiekami sarežģīts process, tāpēc iesaku to visu uzticēt notāram, kurš to turklāt izdarīs elektroniski, tādējādi jūs vienā vietā – notāra birojā – izdarīsiet visas darbības. Tas ir gan drošāk, gan ātrāk, gan ērtāk.

Šādā gadījumā jūsu vectēvam par īpašuma tiesību atjaunošanu nebūs atkārtoti jāmaksā valsts nodeva. Kancelejas nodeva par īpašnieku maiņu maksājama, reģistrējot jauno īpašnieku zemesgrāmatu nodaļā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas