E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2003
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ko darīt, ja īrēto mājokli saimnieks pārdod

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2013
iveta prizevoite

Labdien! 10 gadus īrēju pusi privātmājas (kopīpašums), man ir divi nepilngadīgi bērni, dzīvesvieta ir deklarēta īrētajā privātmājā, bet nu ir pienākusi krīzes situācija, mūsu īrētā mājas daļa tiek pārdota, reāli es ar saviem diviem bērniem palieku uz ielas. Kur man būtu jāgriežas un kam lai lūdzu palīdzību? Jau maija beigās jāatbrīvo dzīvojamā platība. Paldies.

A
atbild:
01. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Jums rūpīgi jāizlasa, kas teikts Jūsu īres līgumā. Ja tas noslēgts uz nenoteiktu laiku un izīrētājam nav tiesiska pamata lauzt īres līgumu, Jums ir iespēja izmantot savas īrnieka tiesības un nepamest īrēto platību tikai tādēļ, ka izīrētājs savu īpašumu pārdod.

Likumā „Par dzīvojamo telpu īri” teikts: „Ja dzīvojamās telpas īres līgums noslēgts uz noteiktu laiku, līguma termiņam izbeidzoties, īrnieka pienākums ir atbrīvot dzīvojamo telpu, izņemot gadījumu, kad līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu.”

Gadījumā kad līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu, izīrētājam ir tiesības atteikt īres līguma pagarināšanu, ja:
 - īrnieks nepilda pienākumus, kas noteikti īres līgumā;
  - dzīvojamā telpa nepieciešama īpašnieka vai viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai;
-  dzīvojamā māja ir nojaucama vai arī dzīvojamā mājā (dzīvojamā telpā) jāveic kapitālais remonts.
Izīrētāja atteikumu pagarināt dzīvojamās telpas īres līgumu īrnieks var pārsūdzēt tiesā.

Šis pats likums paredz: „Ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi. Līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā.”

Dzīvojamās telpas īres līgumu pēc izīrētāja iniciatīvas var izbeigt tikai šajā likumā paredzētajos gadījumos:
• ja tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi;
• ja īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem:
• sakarā ar dzīvojamās mājas nojaukšanu;
• sakarā ar mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu;
• ja dzīvojamā telpa nepieciešama denacionalizētās vai likumīgajam īpašniekam atdotās dzīvojamās mājas īpašniekam (viņa mantiniekam);
• sakarā ar dzīvojamās telpas nodošanu nelikumīgā apakšīrē vai nelikumīgu dzīvošanu tajā.

Ja īrnieks pēc izīrētāja prasības šajos gadījumos neatbrīvo dzīvojamo telpu, viņu kopā ar ģimenes locekļiem var izlikt tiesas ceļā.

 Ja Jums beidzas īres līguma termiņš un mājokļa atbrīvošanai ir tiesisks pamats, Jums vispirms jāmēģina atrast cits mājoklis vai jāvēršas pēc palīdzības pašvaldības sociālajā dienestā. Savukārt gadījumā, ja Jūs no mājokļa izliek ar tiesas spriedumu, iespējams, Jūs ietilpstat personu kategorijā, kam pašvaldībai jāsniedz palīdzība pirmām kārtām, jo likums „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” paredz:

Pirmām kārtām ar dzīvojamo telpu nodrošināmas:
1) personas, kurām saskaņā ar likumu "Par dzīvojamo telpu īri" sniedzama palīdzība gadījumos, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas un ja tās ir:
a) maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir invalīdi,
b) maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir invalīds,
c) pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas.


Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas