E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14278
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekš noslēgtie īres līgumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2018
Liva

Labdien! Situācija: īrēju dzīvokli, īres līgums līdz oktobrim. Dzīvokļa saimnieks dzīvokli pārdod ar visiem īrniekiem (mani un manu īres līgumu). Jaunie saimnieki grib uzreiz ievākties dzīvoklī, mani metot ārā. Vai viņiem ir šādas tiesības? Likumā lasīju, ka to var tikai darīt, beidzoties līgumam un to nepagarinot. Kā šādā situācijā rīkoties, lai nepaliktu bez jumta virs galvas?

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Nedz pašreizējam, nedz jaunajam īpašniekam nav tiesību Jūs izlikt no dzīvokļa līdz īres līguma termiņa beigām – tātad līdz oktobrim. Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. pantā ir noteikts: “Ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi.”

Dzīvojamās telpas īres līgumu pirms termiņa var izbeigt un īrniekus izlikt (tikai tiesas ceļā), ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus ir parādā īres un citus maksājumus (28.2 pants) vai pārkāpis dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus (28.1 pants).

Zvērināts advokāts Jānis Lapsa vēl iesaka: “Turklāt jāskatās, vai Jūsu īres līgumā ir pielīgtas tiesības Jums prasīt īres līguma pagarināšanu. Ja Jūs to vēlēsieties, bet jaunie īpašnieki atteiksies, strīds risināms vienīgi tiesas ceļā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas