E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20024
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba ņēmējas un pašnodarbinātās iemaksu algas pabalstiem summē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Amanda

Labdien! Šobrīd plānojam ģimenes pieaugumu. Vēlos saprast savas tiesības uz pabalstiem. Strādāju divās darbavietās: vienā kā darba ņēmēja valsts iestādē, bet otra darbavieta ir mana saimnieciskā darbība. Tātad esmu arī saimnieciskās darbības (SD) veicēja un nodokļus maksāju parastā režīmā. Mani ieņēmumi no SD mēnesī ir 500 eiro pirms nodokļiem, nodokli maksāju no visas summas. Šādi strādāju jau pēdējos 3 gadus un plānoju strādāt līdz bērna dzimšanai. Saprotu, ka summēsies iemaksas no abām darbavietām. Bet vai jūs varētu paskaidrot, kā tiktu aprēķināts mans maternitātes un vecāku pabalsts tieši no SD? Kāds būtu aprēķins? Paldies!

A
atbild:
11. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja vecāku pabalstu izvēlas saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tas tiek aprēķināts 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas. Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna viena gada vecumam, tā apmērs būs 60% no vidējās iemaksu algas.

Pašnodarbinātajam vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam tā ir diena, kad sākas grūtniecības atvaļinājums, vecāku pabalstam – kad piešķirts šis pabalsts.

Ja kā pašnodarbinātā veicat iemaksu pilno likmi 32,15% no 500 eiro, tad tā arī ir pašnodarbinātā iemaksu alga, attiecīgie pabalsti būs procentos no šāda iemaksu algas apmēra.

Pabalstiem tiek aprēķināta kalendāra dienas vidējā iemaksu alga, un arī pabalstus maksā par kalendāra dienām.

Ja vienlaikus esat gan darba ņēmēja, gan pašnodarbinātā (kas veikusi sociālās iemaksas), tad pabalstiem vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās, summējot atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta kā darba ņēmējai, un atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta kā pašnodarbinātajai.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu kā darba ņēmējai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algām par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Sociālās apdrošināšanas pabalsti tiek piešķirti, ņemot vērā katras personas individuālos obligātās sociālās apdrošināšanas maksājumu datus, tāpēc par pabalstu apmēru jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas