E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19966
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Vai sods jāmaksā automašīnas nomātājam vai īpašniekam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2020
Līga

Labdien! Esmu automašīnas īpašniece. Šo automašīnu nodevu uz nomas līguma pamata citai firmai, CSDD tika piefiksēts turētājs: cita firma. Pēc pāris gadiem no “Creditreform” atnāca paziņojums par “Rīgas satiksmes” sodiem (nebija samaksāts par stāvvietu). Kuram būtu jāmaksā? Turētājam vai īpašniekam? Klātienē automašīnas vadītājs netika sastapts. Un, ja automašīna tiek iznomāta un CSDD tas netiek piefiksēts, kā ir juridiski pareizi? Ir nomas līgums. Kurš likums šeit darbosies? Vai ir civiltiesisks strīds? Vai jāievēro Ceļu satiksmes likuma 43.2 pants?

A
atbild:
02. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

“Rīgas satiksmes” maksas autostāvvietas lietošanas kārtību, lietošanas noteikumu ievērošanas kontroli, kā arī pēcapmaksas iekasēšanas un kontroles kārtību nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 206 “Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi” (turpmāk tekstā – noteikumi).

Minēto noteikumu 27. punktā noteikts, ka maksas autostāvvietas lietotājs maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu iemaksā paziņojumā norādītajā maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja norēķinu kontā 30 dienu laikā no paziņojuma sastādīšanas dienas. Maksas autostāvvietas lietotājs maksājuma uzdevumā norāda informāciju piemērotā pēcapmaksas paziņojuma identificēšanai – paziņojuma numuru, transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numuru un maksas autostāvvietas lietošanas datumu. Tikai pēc maksājuma saņemšanas ar paziņojumu identificējošu informāciju uzskatāms, ka veikts norēķins par maksas autostāvvietas lietošanu.

Atbilstoši šo noteikumu 27.1 punktam, ja pēcapmaksa nav apmaksāta noteiktajā termiņā, tā piedzenama no transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītā transportlīdzekļa turētāja vai, ja turētājs nav norādīts, no transportlīdzekļa īpašnieka (valdītāja).

Savukārt noteikumu 28. punktā paredzēts: ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu noteiktajā termiņā, maksas autostāvvietu pilnvarotajam apsaimniekotājam ir tiesības veikt pēcapmaksas atgūšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nodot informāciju par parādnieka datiem un parādu ievietošanai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrētā parādnieku un kredītvēstures datubāzē kreditoru tiesību aizsardzības mērķiem.

Protams, līdzīgi kā Ceļu satiksmes noteikumos, maksas autostāvvietas lietotājam 30 dienu laikā no paziņojuma sastādīšanas dienas ir tiesības iesniegt pretenziju maksas autostāvvietas pilnvarotajam apsaimniekotājam par paziņojuma atcelšanu.

Saskaņā ar noteikumiem maksas autostāvvietas lietotājs ir mehāniskā transportlīdzekļa, kas novietots stāvēšanai maksas autostāvvietā, vadītājs, bet, ja tas nav zināms, reģistrācijas apliecībā norādītais transportlīdzekļa turētājs vai, ja transportlīdzekļa turētājs tajā nav norādīts, transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs), kā arī atļaujas par ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa lietošanu Latvijā saņēmējs vai komersants, kurš veic attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību, ja transportlīdzeklis nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes vai transportlīdzeklis reģistrēts tirdzniecības reģistrā).

Ja tiek rakstīta pretenzija par paziņojuma atcelšanu maksas autostāvvietas lietotājam, jānorāda šāda informācija:

  • transportlīdzekļa marka un valsts reģistrācijas numurs;
  • maksas autostāvvietas lietotāja dati;
  • paziņojuma sastādīšanas vieta, datums un laiks, maksas autostāvvietas adrese;
  • paziņojuma numurs;
  • pamatots iemesls paziņojuma atcelšanai.

Visu informāciju par “Rīgas satiksmes” autostāvvietu pēcapmaksas paziņojumiem var atrast šeit.

“Rīgas satiksmes” pēcapmaksas paziņojums nav administratīvais akts, līdz ar to “Rīgas satiksme” nepiemēro administratīvos sodus, bet samaksu par pakalpojumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Līdz ar to “Rīgas satiksmes” stāvvietas lietošana ir civiltiesiskas attiecības.

Tā kā nesamaksāto pēcapmaksas paziņojumu dēļ “Rīgas satiksme” lietu jau ir nodevusi parādu atgūšanas kompānijai, Jūs varat mēģināt ar sūdzību vērsties šajā kompānijā. Ja parādu piedzinējs sūdzību noraida, strīds risināms tiesā civiltiesiskā kārtībā.

Jautājumā konkrēti nav norādīts, pēc cik gadiem atnācis paziņojums no parādu atgūšanas kompānijas, proti, iespējams, ir iestājies arī noilgums. Civillikuma 1893. pants paredz, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Savukārt Komerclikuma 406. pants noteic, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst 3 gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Atbilstoši Civillikuma 1905. pantam atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas