E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19942
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai jāmaksā nodokļi, ja tiek pārdoti adījumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2020
Inese

Labdien! Es nodarbojos ar adīšanu (zeķes, cimdi, jakas utt.) un savus adījumus pārdodu, personas par preci naudu lielākoties ieskaita manā bankas kontā. Esmu fiziska persona. Vai man ir nepieciešams maksāt kādus nodokļus?

A
atbild:
29. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja regulāri gūst ienākumus no saimnieciskās darbības, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (par gadu) un kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) reizi ceturksnī. Ja ienākums mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro) vai pārsniedz to, jāsamaksā sociālās iemaksas (likme 32,15%) – par katru ceturkšņa mēnesi nākamajā ceturksnī.

Ja ienākums mēnesī ir līdz 430 eiro, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 5% apmērā – pensiju apdrošināšanai. No pirmajiem 50 eiro gadā iemaksas nav jāveic. Ja mēnesī ienākumu nav, arī 5% iemaksas nav jāveic.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) jāmaksā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, kad obligāti iesniedzama gada ienākumu deklarācija.

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā minimālais ienākuma nodoklis 50 eiro gadā. Tiesības nemaksāt minimālo nodokli ir saimnieciskās darbības reģistrācijas gadā un nākamajā gadā, kā arī gadā, kurā izbeigta saimnieciskā darbība vai pabeigts likvidācijas process.

Informācija par nodokļiem, deklarēšanu un citiem jautājumiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas