E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19826
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai var mantot, ja no mantojuma atklāšanas dienas ir pagājis gads

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2020
Janis

Labdien! Ir mirusi māte, viņai piederēja naudas līdzekļi bankās. Ir arī meitas, kuras māti nav apmeklējušas 30 gadus. Mantojuma iesniegumā minēju, ka viņai ir trīs meitas, viņu dzīvesvieta, adrese, uzvārds ir mainīts. Pieteikšanās termiņš ir vesels gads ar vēl papildu darba dienām klāt. Ar mani kopā pieteicās tikai viena meita. Vai pārējās tiesas ceļā var prasīt savu daļu, ja nav pieteikušās gada laikā? Mantojumu atklāju 2018. gada 8. februārī, pieteikšanās beigu termiņš bija 2019. gada 7. februāris. Paldies!

A
atbild:
17. aprīlī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 693. pantu, ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltajam mantiniekam tas jāievēro.

Ja tāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, tad mantot aicinātajam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam.

Ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskajā valdījumā (692. p. 2. d.), bet pretējā gadījumā: no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Saskaņā ar Civillikuma 694. pantu, ja tajā laikā, kad aicina mantot, mantojums atrodas aicinātā faktiskā valdījumā (692. p. 2. d.) vai ja šādu valdījumu viņš iegūst vēlāk un ja viņš līdz iepriekš norādīto termiņu (693. p.) notecējumam nedod par mantojuma pieņemšanu noteiktu atsauksmi, tad atzīstams, ka viņš to pieņēmis. Bet, ja mantot aicinātais, kura faktiskajā valdījumā mantojums neatrodas, palaiž garām nolikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis.

Tātad, ja mantojuma atstājēja mantojums bērnu (mantot aicināto) faktiskajā valdījumā neatrodas un ir pagājis gads no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies, tad atzīstams, ka mantot aicinātie mantojumu atraidījuši.

Jūs varat iepazīties ar atbildēm uz līdzīgiem jautājumiem, piemēram, šo.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas