E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19724
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja piedziņa tiek vērsta uz transporta līdzekli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Ainārs V.

Labdien! Sakarā ar došanos uz citu valsti peļņas nolūkos radās nepieciešamība pārdot savu automašīnu. Mašīnai ir uzlikts zvērināta tiesu izpildītāja (ZTI) liegums, kas saistīts ar piedziņu par labu Uzturlīdzekļu garantijas fondam. Kontaktējos ar Uzturlīdzekļu garantijas fondu, un viņi ir ar mieru izsniegt piekrišanu auto realizēšanai (ar nosacījumu, ka iegūtā summa tiks novirzīta daļējai parādsaistību dzēšanai, kas mani pilnībā apmierina), ko nosūtīs manam ZTI. Tā kā auto pārdošana ir samērā steidzīga un spēkratam ir arī vairākas tehniskas problēmas, kā arī nav izieta tehniskā apskate CSDD, tad pārdošanas cena ir stipri zemāka nekā līdzvērtīgiem auto. Vai ZTI ir tiesīgs man aizliegt auto pārdošanu, pamatojot to ar pārāk zemu realizācijas cenu, noteikt zemāko pieļaujamo realizācijas cenu vai pieprasīt automašīnas vērtējumu? Un vai pastāv kādi realizācijas ierobežojumi, ko drīkst piemērot atbildīgais ZTI?

A
atbild:
11. maijā, 2020

Labdien!

Nezinot visus faktiskos apstākļus, varam sniegt vispārīgu atbildi.

Civilprocesa likuma 573. panta trešā daļa nosaka: tiesu izpildītājs kustamās lietas neapķīlā, ja varētu būt neiespējami tās pārdot un sprieduma izpildes izdevumi varētu pārsniegt no pārdošanas iegūstamo naudas summu.

Kustamās mantas novērtēšanas nosacījumi ir noteikti Civilprocesa likuma 578. pantā: (1) Aprakstītās ķermeniskās lietas, ievērojot to nolietojuma pakāpi, novērtē tiesu izpildītājs, nosakot lietu piespiedu pārdošanas vērtību pēc šai apvidū esošajām cenām. Ja lietas vai tās īpašību dēļ novērtējuma veikšanai nepieciešamas speciālas zināšanas zinātnē vai mākslā vai novērtējami dārgakmeņi, dārgmetāli un to izstrādājumi, tiesu izpildītājs lietu piespiedu pārdošanas vērtības noteikšanai pieaicina ekspertu. Tiesu izpildītājs lietu piespiedu pārdošanas vērtības noteikšanai var pieaicināt ekspertu arī citos gadījumos. Ja nav iespējams ekspertu pieaicināt mantas aprakstes dienā, tiesu izpildītājs mantas aprakstes aktā norāda paša noteikto mantas vērtību, kas pēc tam tiek aizvietota ar eksperta novērtējumu.

(2) Piedzinējs vai parādnieks var lūgt tiesu izpildītāju pieaicināt ekspertu atkārtotai lietu novērtēšanai 10 dienu laikā pēc tam, kad pabeigta mantas aprakste vai nosūtīts rakstveida mantas aprakstes akts, bet, ja vērtības noteikšanai sākotnēji pieaicināts eksperts, – pēc tam, kad nosūtīts tiesu izpildītāja paziņojums par novērtējumu. Pirms eksperta pieaicināšanas tiesu izpildītājs rakstveidā paziņo personai, kura lūgusi pieaicināt ekspertu, par novērtēšanas izdevumu apmēru. Novērtēšanas izdevumus sedz persona, kura lūgusi pieaicināt ekspertu, iemaksājot tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā, kas nav īsāks par piecām dienām, nepieciešamo naudas summu tiesu izpildītāja kontā. Ja novērtēšanai nepieciešamā naudas summa nav iemaksāta, tiesu izpildītājs lūgumu pieaicināt ekspertu noraida.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas