E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19598
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kā maksā vecāku pabalstu, ja sieviete bērna kopšanas atvaļinājumā strādā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
Agnese

Labdien! Jau 6 mēnešus esmu bērna kopšanas atvaļinājumā. Tā kā pēc profesijas esmu ārste un vēlos uzturēt savas darba iemaņas, vai iespējams saglabāt bērna kopšanas atvaļinājumu pamata darbavietā un piestrādāt reizi nedēļā citā klīnikā, saglabājot bērna kopšanas pabalstu pašreizējā apmērā?

A
atbild:
16. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Bērna kopšanas pabalstu, kas ir 171 eiro mēnesī, līdz bērna pusotra gada vecumam ir tiesības saņemt gan tiem vecākiem, kuri nav sociāli apdrošinātās personas (nav darba ņēmēji vai pašnodarbinātie), gan tiem, kuri ir sociāli apdrošinātās personas. Ja vecāks ir sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), par viena un tā paša bērna kopšanu vienlaikus piešķir vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. No Jūsu jautājumā izklāstītās situācijas noprotams, ka saņemat arī vecāku pabalstu. Ierobežojumi un atšķirības ir šī pabalsta izmaksā – atkarībā no tā, vai pabalsta saņēmējs atrodas vai neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka skaidro: “Ja vecāku pabalsta saņēmējs bērna kopšanas laikā ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.”

Šādu nosacījumu paredz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešā daļa.

Tātad, ja vecāku pabalsta saņēmējs pabalsta saņemšanas laikā strādā un saņem darba algu vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksā samazinātā apmērā.

Piemēram, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā pie darba devēja X, tiek noslēgts īslaicīgs darba līgums uz noteiktu laiku (1 dienu) ar darba devēju Y. Par šo dienu vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30%  apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Persona visus jautājumus risina ar darba devēju. Ja vēlas strādāt pie tā paša darba devēja, kurš piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu, tad jādodas pie darba devēja un jāraksta iesniegums, ka vēlas pārtraukt bērna kopšanas atvaļinājumu uz noteiktu laiku. Savukārt, ja tas ir cits darba devējs, tad, iespējams, tiks dibinātas darba tiesiskās attiecības. Visas minētas izmaiņas darba devējs paziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Savukārt VID elektroniski nosūta informāciju VSAA, kas nodrošina vecāku pabalsta izmaksu atbilstošā apmērā.

Informācija par situācijām, kurās vecāku pabalsta saņēmējs pabalsta saņemšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais:

1) pašnodarbinātam, ja viņš gūst ienākumus līdz minimālajai darba algai (šogad tie ir 430 eiro) mēnesī, saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% apmērā pensiju apdrošināšanai. Šādā gadījumā vecāku pabalsts tiks izmaksāts piešķirtajā apmērā;

2) savukārt, ja mēneša ienākumi no saimnieciskās darbības būs 430 eiro vai lielāki un pašnodarbinātajam būs jāveic VSAOI pilnā apmērā (32,15%), tad par attiecīgo mēnesi vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas