E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19413
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai bezdarbnieks var saņemt stipendiju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2020
Santa

Labdien! Pēc studiju pabeigšanas plānoju izmantot “Erasmus” prakses iespējas, pašreiz strādāju. Vai pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas ir iespējams saņemt bezdarbnieka pabalstu un vienlaikus atrasties “Erasmus” praksē un saņemt stipendiju?

A
atbild:
02. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte Solvita Sukure norāda: “Stipendijas saņemšanas vai nesaņemšanas fakts neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu saglabāsies tik ilgi, kamēr atradīsieties bezdarbnieka statusā, kā arī, ja nebūsiet nodarbināta. Jāpiebilst, ka VSAA izbeidz bezdarbnieka pabalsta izmaksu arī gadījumos, ja konstatē, ka pabalsta saņēmējs ir nodarbināts citā valstī.”

Jums jāņem vērā arī tas, ka bezdarbniekam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 12. pantā ir uzskaitīti gadījumi, kādos zaudē bezdarbnieka statusu (tādā gadījumā – arī tiesības uz bezdarbnieka pabalstu), ja bez attaisnojoša iemesla netiek pildīti bezdarbnieka pienākumi (arī atsakoties no piemērota darba piedāvājuma divas reizes; nepildot bezdarbnieka pienākumus bez attaisnojoša iemesla u. c.)

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas