E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19378
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kādas ir grūtnieces tiesības, ja tiek likvidēta viņas amata vieta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
Katrīna

Esmu grūtniece, strādāju valsts iestādē. Zinu, ka tiek plānots likvidēt manu amata vietu, bet vēl neesmu saņēmusi rakstveida paziņojumu, kā arī piedāvājumus par citām vakancēm iestādē. Ir skaidrs, ka pēc vakanču saraksta saņemšanas savā struktūrā mani neviens tāpat nevēlēsies ņemt, jo esmu grūtniece. Kādas ir manas tiesības, ko es varu darīt, lai paliktu iestādē, un kas jādara darba devējam?

A
atbild:
06. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Fakts, ka tiks likvidēta konkrēta amata vieta, vēl nenozīmē, ka tiks izbeigtas darba tiesiskās attiecības ar darbinieku, kas ieņem konkrēto amata vietu.

Parasti amata vietas likvidēšanas gadījumā darba attiecības tiek izbeigtas sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu. Savukārt, samazinot darbinieku skaitu, darba devējam ir jāsalīdzina darbinieku priekšrocības (Darba likuma 108. pants). Proti, darba devējam ir jāsalīdzina priekšrocības turpināt darbu starp darbinieci, kas ieņem likvidējamo amatu, un citiem darbiniekiem, kas veic tādu pašu vai līdzīgu darbu. Vispirms tiek salīdzināta kvalifikācija un darba rezultāti. Un tikai tad, ja rezultāti būtiski neatšķiras, darba devējs priekšrocības vērtē pēc Darba likuma 108. panta otrajā daļā norādītajiem kritērijiem.

Ņemot vērā norādīto procedūru, darba devējam būtu jāuzsaka darba līgums tam darbiniekam, kuram ir vismazāk priekšrocību. Uzsakot darbu, darba devējam ir jāpiedāvā cits darbs (vakants), ja tāds ir.

Tomēr atlaišanas procedūrā ir jāņem vērā arī Darba likumā noteiktie ierobežojumi (Darba likuma 109. pants).

Ja darba devējs konstatēs, ka grūtniecei ir vismazāk priekšrocību turpināt darbu, darba devējam būs aizliegts uzteikt darba līgumu tā iemesla dēļ, ka darbiniece ir grūtniece. Darba likums noteic ierobežojumus darba devējam uzteikt darba līgumu grūtniecēm un darbiniecēm, kas baro bērnu ar krūti visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam.

Turklāt Darba likums paredz papildu aizsardzību: darba devējam ir jāsaglabā iepriekšējais darbs darbiniekiem, kuri izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu. Bet, ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu darbiniekam ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, darba devējs nav tiesīgs uzteikt Jums darba līgumu laikā, kamēr esat grūtniece un līdz brīdim, kamēr barojat bērnu ar krūti visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam. Ja atgriezīsieties no bērna kopšanas atvaļinājuma un bērnu ar krūti nebarosiet, darba devējam tāpat būs jums jāsaglabā iepriekšējais darbs vai līdzīgs vai līdzvērtīgs darbs.

Iepriekš norādītais neizslēdz darba devēja tiesības piedāvāt Jums kā darbiniecei izbeigt darba attiecības, pamatojoties uz pušu vienošanos. Bet šajā gadījumā jāvērš uzmanība uz to, ka darbiniecei jāsaprot vienošanās saturs un sekas. Un vienošanās dokumentā jābūt skaidri noteiktiem darba devēja pienākumiem, it īpaši attiecībā uz atlaišanas pabalsta un citu kompensāciju izmaksu (atbilstoši panāktai vienošanās). Jāpiezīmē, ka vienpusēji atcelt parakstītu vienošanos vai “atsaukt savu parakstu” nebūs iespējams.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas