E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19324
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai atlīdzības lielumu ietekmē sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2020
Gunta

Jautājums par arodslimības kaitējuma vienreizējo pabalstu, kas ir 25 valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā. Tagad pabalsts ir 80 eiro. Vai līdz ar to arodslimībās arī ir sagaidāms pieaugums no 1600 eiro uz 2000 eiro?

A
atbild:
19. februārī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No 2020. gada 1. janvāra likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 14. panta piektās daļas otrais teikums izteikts jaunā redakcijā: “Mēnesī izmaksājamais slimības pabalsts, atlīdzība par darbspēju zaudējumu vai atlīdzība par apgādnieka zaudējumu, kā arī šā panta otrās daļas 4. punktā noteikto izmaksu kopējā summa nedrīkst būt lielāka par apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā spēkā esošā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, kas noteikts Valsts sociālo pabalstu likuma 13. panta pirmās daļas 1. punktā minētajām personām, divdesmitpieckāršu apmēru.”

Tā kā Valsts sociālo pabalstu likuma 13. panta pirmās daļas 1. punkts attiecas uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vecuma gadījumā, kura apmērs saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 1605 2.1. punktu ir 64,03 eiro, tad slimības pabalsta, atlīdzības par darbspēju zaudējumu, atlīdzības par apgādnieka zaudējumu mēnesī un papildu izdevumu kompensācijas izmaksājamā kopējā summa, tāpat kā līdz šim, nedrīkst būt lielāka par 1600,75 eiro (25 x 64,03 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas