E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19291
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai likums nosaka, kādiem jābūt dzīvojamās ēkas skursteņiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Ieva

Labdien! Man ir jautājums par daudzdzīvokļu mājas skursteņiem, par kuriem atbild namserviss. Lieta tāda, ka pa skursteņiem, no kuriem dzīvokļi saņem siltumu, nāk nenormāli daudz biezu dūmu. Tik biezi dūmi, ka pat aiz aizvērtiem logiem viss dzīvoklis smird pēc dūmiem. Logus nevar atvērt vaļā, lai izvēdinātu telpas. Kad runāju ar namservisu, viņi tikai pasmējās un teica, ka neko nevar darīt, ka nevar cīnīties ar vēju, kā vējš dzenā tos dūmus. Vai ir kaut kādi panti vai akti, kuri nosaka, cik gariem un platiem jābūt šādiem skursteņiem? Jo šie konkrētie skursteņi neatbilst nekādām prasībām. Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2020

Dūmeņu uzbūves tehniskās prasības ir noteiktas Ministru kabineta 2015. gada 16. jūnija noteikumos Nr. 310 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 231-15 “Dzīvojamo un publisko ēku apkure un ventilācija””.

Minēto noteikumu 40. pants noteic, ka dūmrovju un dūmeju šķērsgriezumu projektē atbilstoši apkures ierīces vai katlu iekārtas jaudai. Dūmrovja un dūmvada šķērsgriezuma laukums gāzes un šķidrā kurināmā kurtuvēm nedrīkst būt mazāks par 50 cm2, un diametrs – par 80 mm. Cietā kurināmā kurtuvēm dūmrovja un dūmvada šķērsgriezuma laukums nedrīkst būt mazāks par 175 cm2, un diametrs – par 150 mm.

Lai izvērtētu dūmvadu (dūmeņu) atbilstību minētajiem noteikumiem un ugunsdrošības noteikumiem, jāvērtē, kāda apkures iekārta ir pieslēgta attiecīgajam dūmvadam, kā arī kāda veida kurināmais tiek izmantots.

Ja lietā ir runa par daudzdzīvokļu māju ar krāsns apkuri (lieto cieto kurināmo) un kurināšanai tiek izmantota atbilstoša degviela (malka, ogles, kokskaidu briketes u. c.), tad šādā situācijā normatīvo aktu prasības ir ievērotas.

Tādējādi, dzīvojot daudzdzīvokļu namā, kura apsildīšana tiek veikta, izmantojot krāsnis, iedzīvotājiem ir jārēķinās ar apgrūtinājumiem vai neērtībām, ko šāda apkures sistēma var radīt.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas