E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1928
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darbnespējas lapas izrakstīšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2013
Zaneta M.

Labdien! Strādāju dežūru darbu. Man saslima bērns sestdienas rītā, sazinājos ar ārstu, kurš deva norādījumus ārstēšanai, sazinājos ar darbu un pateicu, ka man slimo bērns un, protams, ka būs arī slimības lapa. Lieta tāda, ka svētdien (nākamajā dienā pēc bērna saslimšanas) bija paredzēta dežūra, bet slimības lapu ārsts izraksta tikai no pirmdienas. Vai šādā gadījumā skaitās neattaisnota neierašanās darbā? Es jautāju slimības lapu no sestdienas, bet ārsts atbildēja, ka nedrīkstot rakstīt slimības lapas, kuras ir par slima bērna kopšanu  no sestdienas vai svētdienas. Esot bijis jāsauc dežūrārsts brīvdienās. Tad, kad es zvanīju sestdienas rītā, man neko tādu ārsts neteica.

A
atbild:
11. februārī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Raugoties no darba tiesību viedokļa, ja darbnespējas lapas par šo dienu Jums nav, tad  jā – tas no darba devēja puses var tikt traktēts kā neattaisnots darba kavējums. Tomēr Veselības inspekcija norāda uz iespējamām nepilnībām ģimenes ārsta darbā. Proti, ja ģimenes ārstam bija nepieciešama papildu informācija vai bija jāpārliecinās par darbnespējas lapas nepieciešamību konkrētā gadījumā, ģimenes ārstam bija jāveic mājas vizīte un pacienta apskate. Tomēr, ja pacienta un ārsta sarunā pa tālruni ārsts guva pārliecību par bērna saslimšanu un, kā saprotams no jautājuma, tādēļ arī deva norādījumus ārstēšanai, darbnespējas lapa ir jāizsniedz no tā brīža, kad ārstam tika paziņots par darbnespēju.

„Ja ārsts pacienta tālruņa zvanu saņem ārpus sava darba laika vai brīvdienās, kad viņš nevar sniegt pacientam pilnvērtīgu palīdzību un aprūpi, šādos gadījumos ārsts nesniedz norādījumus pacienta ārstēšanai, bet paskaidro, kā pacientam sazināties ar dežūrārstu, kurš pēc pacienta apskates un izmeklēšanas arī lems par darbnespēju un nepieciešamo ārstēšanu,” skaidro Veselības inspekcijas speciāliste Dace Vīksna.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas