E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19147
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Diferencēto neapliekamo minimumu un IIN likmes piemēro gada ienākumam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2020
Lelde

Labdien! Esmu pilnīgā nesaprašanā, kā pareizi rīkoties. Ar janvāri sāku strādāt divos darbos: abos bruto alga ir 700 eiro. Nav apgādājamo. Neapliekamo minimumu aprēķināja 300 eiro (mana vēsture – pēdējos divus gadus biju saimnieciskās darbības veicēja līdz 2019. gada augustam, no 2019. gada oktobra: darbinieks parastajā kārtībā). Vai pareizi rīkojos, ka atteicos no neapliekamā minimuma? Vai tajā darbavietā, kurā iesniedzu algas nodokļa grāmatiņu, IIN ir 20% un otrā jāpiemēro 23%? Paldies!

A
atbild:
20. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vai par šo gadu būs izveidojusies nodokļu pārmaksa vai piemaksa, precīzi uzzināsies iesniedzot nākamajā gadā ienākumu deklarāciju. Jo gada ienākumam piemēro gan diferencēto neapliekamo minimumu, gan nodokļa likmi.

2020. gadā apliekamā ienākuma apmērs, virs kura nepiemēro gada diferencēto neapliekamo minimumu, ir 14 400 eiro.

Arī ienākuma nodokļa likme ir piemērojama gada ienākumam. Ienākumam līdz 20 004 eiro gadā likme ir 20%. Līdz ar to par daļu no gada ienākuma būs ieturēta lielāka likme.

Neapliekamā minimuma piemērošana noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 676 “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”, kuros ir attiecīgās formulas, kā arī piemēri.

Latvija nav vienīgā valsts, kurā nodokļa maksātājam var būt korekcijas gadā samaksātā ienākuma nodokļa apmērā, ja taksācijas gadā saskaņā ar tiesību aktiem tiek piemērots diferencētais neapliekamais minimums un ienākumiem noteiktas dažādas nodokļa likmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas