E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19107
Lasīšanai: 9 minūtes
1
1

Sociālais dienests var apmaksāt reāli sniegtos asistenta pakalpojumus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2020
Valentina

Es esmu sava dēla, 1. grupas invalīda, aprūpētāja, ir VDEAK atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību. Vai man pienākas kāda atlīdzība par šo darbu? Ja pienākas, tad kur un kādā veidā es to varu noformēt? Es esmu arī asistente savam dēlam, bet 26.10.2019. gada viņam beidzās VDEAK atzinums un jaunie dokumenti atnāca ar novēlošanos, līgums par asistenta pakalpojumiem arī bija līdz 26.10.2019., 11.11.2019. saņēmām jauno atzinumu un lēmumu par 1. grupu, kas tagad ir līdz 27.11.2024. Taču es sociālajā dienestā ierados 17.12.2019., lai turpinātu asistenta darbu, kur man paziņoja, ka līgums nav noslēgts un man netiks samaksāts par novembrī sniegtajiem pakalpojumiem, bet darbiniece vispirms pieņēma atskaiti un tikai tad, kad es ierados atkārtoti 29.12.2019. un pati uzdevu jautājumu (jo neesmu saņēmusi samaksu), tad atbilde bija: tev nav līguma. Tad es pajautāju, vai par decembri man samaksās, bet atbilde bija tā pati: nē, jo nav līguma. Tātad manam dēlam vispār nav līguma par asistentu, jo es vēlos uzņēmuma līgumu. Saņēmu atbildi, ka viņi (t. i., Līvānu pašvaldības Sociālais dienests) īsti nezina, kā to darīt, un, ja es to nepieprasītu, sen viss būtu kārtībā. Tagad situācija ir graujoša, manam dēlam, kuram ir ļoti smaga forma kā 1. grupas invalīdam, vispār nav asistenta. Protams, es kā māte pildu asistenta pienākumus, jo tas ir mans dēls, bet kādā veidā panākt, lai darbotos tie likumi, kas mūsu valsti ir? Lūdzu, palīdziet, jo man liekas, ka šajā gadījumā ir pārkāptas arī cilvēktiesības: 1. grupas invalīds ir pamests likteņa varā. Kurš atbildēs, ja viņš nevarēs apmeklēt fizioterapijas nodarbības vai nokļūt pie neirologa vai rehabilitologa un viņam pasliktināsies veselība?

A
atbild:
20. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pabalstu invalīdam, kuram ir nepieciešama kopšana, piešķir personai, kam Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Informāciju par cilvēku ar invaliditāti, kuram ir izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra saņem no VDEĀVK.

Šī pabalsta apmērs ir 213,43 eiro mēnesī.

Pabalsta apmērs cilvēkam ar invaliditāti, kuram nepieciešama kopšana un kura invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, – ir 313,43 eiro mēnesī.

Īpašas kopšanas pabalstu maksā pašam cilvēkam ar invaliditāti. Informācija par pabalsta pieprasīšanu izklāstīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību organizē pašvaldības sociālais dienests. Tajā varat uzzināt, vai un kādā veidā iespējams saņemt aprūpi mājās Jūsu pašvaldībā un kādus nosacījumus šajā gadījumā paredz pašvaldības saistošie noteikumi, tajā skaitā pakalpojuma apmaksai.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 23. pants (“Aprūpe mājās”) nosaka:

(1) ja personai nepieciešama aprūpe dzīvesvietā, pašvaldība vispirms izvērtē to, kādas iespējas nodrošināt nepieciešamo aprūpi ir ar šo personu kopā dzīvojošajiem ģimenes locekļiem vai personām, kurām ar aprūpējamo ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī ar viņu;

(2) ja personas aprūpi nodrošina ģimenes locekļi, pašvaldība šos ģimenes locekļus atbalsta psiholoģiski, viņus konsultējot un apmācot, un, ja nepieciešams, arī materiāli;

(3) ja persona dzīvo viena vai ar šo personu kopā dzīvojošie ģimenes locekļi vecuma, veselības stāvokļa vai nodarbinātības dēļ nevar nodrošināt tai nepieciešamo aprūpi, personai ir tiesības saņemt sociālās aprūpes pakalpojumu.

Asistenta pakalpojumu piešķir pašvaldība, un asistentam, kurš var būt arī ģimenes loceklis, pienākas atlīdzība tiesību aktos noteiktajā apmērā un par noteiktu stundu skaitu. Protams, ir jānoslēdz līgums. Pašvaldībai nav pamata kādam piešķirt naudu bez dokumentāla pamatojuma. Par asistenta pakalpojumu ir jāsniedz atskaite, jo nevar saņemt naudu, neapliecinot to, ka pakalpojums tiešām ir sniegts.

Asistenta pakalpojums pašvaldībā ir atbalsts ārpus mājokļa personai ar ļoti smagu vai smagu invaliditāti, lai mazinātu invaliditātes sekas, palīdzot cilvēkam:

  • nokļūt uz darbu, saimnieciskās darbības veikšanas vietu (saimnieciskajā darbībā radīto produktu realizācijas vietu) un atpakaļ;
  • nokļūt uz izglītības iestādi, kvalifikācijas celšanas un profesionālās pilnveides vietu un atpakaļ;
  • nokļūt uz augstākās izglītības iestādi un atpakaļ, palīdzētu apgūt izglītības programmu;
  • nokļūt uz dienas aprūpes centru, dienas centru, sociālās rehabilitācijas institūciju un atpakaļ un lai saņemtu pakalpojumu:
  • nokļūt uz dažādiem sociāliem un sabiedriskiem pasākumiem un nokļūt atpakaļ;
  • nokļūt uz ārstniecības iestādēm un dažādām institūcijām, saņemt šo institūciju pakalpojumus un nokļūt atpakaļ;
  • iepirkties, apmeklēt teātri, koncertu, sporta spēles vai citu brīvā laika pasākumu, iesaistīties pasākumā un nokļūt atpakaļ;

Asistenta pakalpojuma mērķis ir veicināt personu ar invaliditāti mobilitāti un iesaistīšanos sabiedriskajā dzīvē.

Lai saņemtu pakalpojumus, arī cilvēkam, kurš uzņēmies rūpes par savu tuvinieku, ir jāievēro pakalpojuma pieprasīšanas un piešķiršanas termiņi.

Ja Jums kā cilvēka ar invaliditāti likumiskajam pārstāvim nav saprotama sociālā dienesta darbinieku informācija par tiesībām un iespējām saņemt sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību, kā arī kārtība, kādā sociālie pakalpojumi vai sociālā palīdzība saņemama, varat lūgt šo informāciju izklāstīt rakstveidā. Taču noteikumi visiem ir vienādi. Nav maz ģimeņu, kurās tuviniekiem ir smagas veselības problēmas. Šos jautājumus katrs pašvaldības iedzīvotājs risina ar sociālā dienesta starpniecību un atbalstu. Lai nebūtu pārpratumu, korektai saziņai jābūt no abām pusēm.

Labklājības ministrijas informācijā norādīts: “Asistenta pakalpojuma apjoms (stundas nedēļā) un asistenta pakalpojuma ilgums (vienreizējs, uz vienu mēnesi, vairākiem mēnešiem, līdz kārtējā gada beigām vai vienu gadu) pašvaldības sociālajam dienestam jānorāda ne tikai lēmumā par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, bet arī līgumā par asistenta pakalpojuma nodrošināšanu.”

Lai līguma slēgšanas laikā par pakalpojuma apjomu un ilgumu nerastos domstarpības, pašvaldības sociālajam dienestam ar asistenta pakalpojuma pieprasītāju par optimālo pakalpojuma apjomu un ilgumu jāvienojas pirms lēmuma par pakalpojuma piešķiršanu pieņemšanas.

Pēc asistenta pakalpojuma uzskaites lapas (u. c. apliecinājuma dokumentu, ja noslēgtais līgums tos paredz) iesniegšanas pašvaldības sociālais dienests apmaksā tikai reāli sniegtos asistenta pakalpojumus.

Nosakot asistenta pakalpojuma ilgumu, pašvaldības sociālajam dienestam iespēju robežās jāņem vērā arī praktiskie apsvērumi par prognozējamo finanšu līdzekļu izlietojumu.

  • Lietderīgi ir izvērtēt iespēju piešķirt pakalpojumu līdz kārtējā gada beigām, jo asistenta pakalpojumam paredzētie valsts budžeta līdzekļi tiek ieplānoti kalendārajam gadam.
  • Jāvērtē asistenta pakalpojuma saņēmēja objektīvās vajadzības (izmantot pakalpojumu) un iespējas.
  • Jāizvērtē sociālā dienesta administratīvā kapacitāte (ņemot vērā prognozes par atkārtotu klienta iesnieguma izskatīšanu).
  • Nosakot asistenta pakalpojuma ilgumu, pašvaldības sociālajam dienestam lēmumā vēlams norādīt argumentus, pamatojoties uz kuriem tiek balstīta attiecīgā izvēle (piemēram, klienta iesniegumā norādītais ilgums, mācību gads, darba līguma termiņš, dokumentu derīguma termiņš u. tml.).

Pieņemot lēmumu par asistenta pakalpojuma ilgumu, kā arī slēdzot līgumus ar asistentu un asistenta pakalpojuma pieprasītāju, pašvaldības sociālajam dienestam ir jāņem vērā, ka VDEĀVK atzinumus par asistenta pakalpojuma nepieciešamību izsniedz gan uz nenoteiktu, gan uz noteiktu laiku. Lai nepieļautu risku, ka asistenta pakalpojumu saņem klients, kurš neatbilst asistenta pakalpojuma saņemšanas kritērijiem, lēmumi par pakalpojuma piešķiršanu jāpieņem un līgums par asistenta pakalpojuma sniegšanu ir jāslēdz uz laiku, kas nepārsniedz VDEĀVK atzinumā noteikto laiku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas