E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19097
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
6
2
6

Personai arī savā privātīpašumā jāievēro Ceļu satiksmes noteikumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2020
Andis

Labdien! Man ir šāda situācija: savā īpašumā pie tīruma guvu traumu, krītot ar krosa motociklu. Slimnīcā bija policija – sniedzu negadījuma aprakstu. Pēc tam saņēmu no policijas zvanu, ka ieradīsies inspektors un veiks motocikla apskati un salīdzināšanu un, iespējams, dabūšu maksāt sodu par to, ka braucu bez tiesībām. Krosa motocikls skaitās bezceļu transportlīdzeklis, un reģistrēšanai tas nav paredzēts, jo tam nav gaismu un numura zīmes, līdz ar to nav paredzēti arī nekādi citi dokumenti par pašu motociklu, lai ar to piedalītos ceļu satiksmē. Vai ir pamatoti mani par kaut ko sodīt?

A
atbild:
13. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 2. pantā noteikts, ka šā likuma mērķis ir:

  • noteikt ceļu satiksmes norises un ceļu satiksmes drošības organizatoriskos un tiesiskos pamatus Latvijā, lai aizsargātu cilvēku dzīvību un veselību, vidi, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām piederošo mantu;
  • regulēt mehānisko transportlīdzekļu īpašuma, turējuma un lietošanas tiesību iegūšanu, kā arī transportlīdzekļu īpašnieku, turētāju un lietotāju atbildību.

Jūs rakstāt, ka krosa motociklu nav paredzēts reģistrēt un ka ar to nav paredzēts piedalīties ceļu satiksmē. Jāsaka, ka šeit ir divas aplamības, proti, bezceļu transportlīdzekļi ir jāreģistrē, un, jā, tie nav paredzēti dalībai ceļu satiksmē, taču no Jūsu uzdotā jautājuma izriet, ka Jūs esat ar to piedalījies ceļu satiksmē (pie mājas savā īpašumā, tīrumā). Proti, tās nebija oficiāli rīkotas sacensības vai treniņš, un tajā mirklī Jūsu rīcība jāvērtē kā privātpersonas rīcība.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) publiski sniegto informāciju CSDD reģistrē:

  • mehāniskos transportlīdzekļus (vieglie un kravas automobiļi, autobusi, motocikli, tricikli, kvadricikli), to piekabes un puspiekabes;
  • mopēdus;
  • sērijveidā izgatavotus mopēdus, motociklus, triciklus un kvadriciklus, kuru izmantošanu ceļu satiksmē izgatavotājs nav paredzējis (bezceļu transportlīdzekļus).

Savukārt Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” 4. punkts paredz, ka, reģistrējot transportlīdzekli vai numurēto agregātu vai piešķirot transportlīdzeklim valsts reģistrācijas numura zīmes, CSDD izsniedz vienu no šādiem stingrās uzskaites reģistrācijas dokumentiem:

  • transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību (turpmāk – reģistrācijas apliecība) atbilstoši reģistrācijas apliecības aprakstam (1. pielikums);
  • tranzīta numuru karti;
  • izziņu par transportlīdzekļa numurētā agregāta piederību;
  • izmēģinājuma numura karti;
  • bezceļu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību.

Papildus jānorāda, ka minēto MK noteikumu 7. pielikuma 4.6. punktā norādīts, ka bezceļu transportlīdzekļu numura zīmes ir vienas no speciālās nozīmes numura zīmēm, proti:

  • bezceļu transportlīdzekļu numura zīmēs ir trīs līdz pieci simboli (numura zīmju pirmie divi simboli ir burti, bet pārējie ir cipari, kas veido skaitļus no 1 līdz 999);
  • bezceļu transportlīdzekļu numura zīmju simboli ir zaļā krāsā.

CSL 16. panta sestā prim divi daļā noteikts, ka tikai noteikumi par atļaujas piedalīties ceļu satiksmē izsniegšanu un valsts tehnisko apskati neattiecas uz mopēdiem un bezceļu transportlīdzekļiem, kas īslaicīgi piedalās ceļu satiksmē.

Proti, atbilstoši iepriekš minētajiem normatīvajiem aktiem Jūsu krosa motociklam nav obligāta prasība iziet tehnisko apskati, bet tas ir jāreģistrē CSDD.

Kā iepriekš LV portālam norādījis Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Jānis Muižnieks, piedalīšanos jebkāda veida autosacīkstēs vai motokrosā (arī privātās teritorijās) regulē vairāki normatīvie akti, piemēram, Sporta likums, Biedrību un nodibinājumu likums, Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums, kā arī Ministru kabineta (MK) noteikumi, Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) noteikumi u. c.

Ja motokrosā saskaņā ar LaMSF noteikumiem drīkst piedalīties persona, kurai nav obligāti jābūt CSDD izdotai vadītāja apliecībai, dalībnieku pienākumi un tiesības normatīvajos aktos tik un tā ir stingri atrunātas. Savukārt tas nedod tiesības privātpersonai (ārpus oficiāli rīkotām un saskaņotām sacensībām) savā slēgtajā teritorijā neievērot Ceļu satiksmes noteikumus (CSN).

Tāpat LV portālam iepriekš LaMSF ģenerālsekretārs Kaspars Kuļikovs norādījis, ka pamatā sacensības visās motosporta disciplīnās notiek tikai pastāvīgās un slēgtās trasēs, tajās piedalās nepilngadīgas personas, bērni, sākot no 4 gadu vecuma, un CSDD izdota vadītāja apliecība satiksmei pastāvīgās un slēgtās trasēs nav obligāta prasība: “Izņēmums ir enduro disciplīnā, kurā var piedalīties tikai pilngadīgas personas ar CSDD vadītāja apliecību, jo šie sportisti starp ātrumposmiem pārvietojas pa publiskiem ceļiem.”

Turpinot K. Kuļikovs norādīja, ka pārējās motosporta disciplīnās (motokross, triāls, spīdvejs, supermoto, motošoseja u. c.) ceļu satiksme nenotiek, tāpēc nav nepieciešamas transportlīdzekļa vadītāja tiesības, taču prasības regulē LaMSF Sporta kodekss un sporta veidu komisiju noteikumi.

Secinājums: attiecīgajā situācijā Jūs piedalījāties ceļu satiksmē (jo tās nebija sacensības vai treniņš, kurā atbildība jāuzņemas, piemēram, LaMSF, un kuru reglamentē speciāli noteikumi) ar CSDD nereģistrētu bezceļu transportlīdzekli, kas nav domāts izmantošanai ceļu satiksmē.

CSL 25. panta trešā daļa noteic, ka CSL un CSN prasības ir ievērojamas, pārvietojoties pa ceļiem, kā arī pa citām vietām, kurās iespējama transporta kustība. Jānorāda, ka arī tiesu prakse liecina: šī norma ietverta likuma nodaļā, kas reglamentē vispārīgos transportlīdzekļu vadītāju pienākumus, arī tādus, kuri tiešā veidā neregulē transportlīdzekļu vadītāju rīcību ceļu satiksmē, piemēram, pirms izbraukšanas pārbaudot, vai transportlīdzeklis ir tehniskā kārtībā un vai transportlīdzekļa vadītājam līdzi ir attiecīgie dokumenti.

Sīkāk par to, ka CSL jāievēro, arī braucot pa pļavu, var lasīt LV portāla publikācijā.

Transportlīdzekļa vadīšana bez tiesībām ir administratīvais pārkāpums. Proti, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredz naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro.

Jānorāda, ka LAPK 149.25 panta pirmajā daļā arī noteikta administratīvā atbildība, proti, par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts noteiktajā kārtībā, paredzēts naudas sods no 55 līdz 140 eiro.

Saskaņā ar LAPK 12. pantu pie administratīvās atbildības saucamas personas, kuras līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegušas 14 gadu vecumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas