E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19072
Lasīšanai: 3 minūtes
11
11

Kā legalizēt šķūni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Ņikita

Vai ir iespējams nostiprināt ēku/būvi jeb šķūni un būvi tiesā, ja nav nekādu īpašumu apliecinošu dokumentu? Ēka tika celta padomju laikos, kaimiņš uzcēla padomju laikos un pārdeva to 2016. gadā pirms savas nāves. Ir pirkuma liecinieki un liecinieki tam, ka viņš to ēku uzcēla. Vai ir vērts vērsties tiesā ar šo lietu? Cik izmaksās īpašuma tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā?

A
atbild:
14. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

No jautājuma secinu, ka nekustamā īpašuma īpašnieks, uz kura zemes atrodas patvaļīgi uzcelts šķūnis, vēlas šķūni legalizēt, t. i., nodot ekspluatācijā un reģistrēt zemesgrāmatā. Liecinieki konkrētajā gadījumā nevarēs palīdzēt.

Nav būtiski, kurš ir veicis būvdarbus. Būtiski ir tas, vai būve ir atzīstama par patvaļīgi uzbūvētu. Par patvaļīgu būvniecību atbildīgs ir nekustamā īpašuma īpašnieks. Viņam, iegādājoties īpašumu, vajadzēja zināt, ka būve ir atzīstama par patvaļīgu būvi. Turklāt īpašnieku var administratīvi sodīt par patvaļīgu būvniecību.

Būvvaldes mērķis nav administratīvi sodīt, bet panākt, lai tiktu novērsta patvaļīga būvniecība. Ja pārkāpējs izrāda iniciatīvu un sadarbojas ar būvvaldi, tad būvvalde parasti dod samērīgu termiņu, kurā patvaļīgas būvniecības sekas novērst, piemēram, izstrādājot un saskaņojot būvniecības dokumentāciju, ar nosacījumu, ja patvaļīgi izbūvēto būvi vispār var saskaņot, tā atbilst teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu prasībām un teritorijas atļautajai izmantošanai. Ja patvaļīgi izbūvēto būvi nav iespējams tiesiski saskaņot, tā ir jānojauc.

Būvniecības likuma 1. panta 21. punkts noteic, ka patvaļīga būvniecība ir būvdarbi, kas tiek veikti bez būvatļaujas vai neatbilst akceptētajam būvprojektam.

Konkrētajā gadījumā jāvēršas nevis tiesā, bet gan būvvaldē, kurā ir jāsaņem būvatļauja un jāsaskaņo būvniecības dokumentācija, arī būvprojekts, kuru sagatavo arhitekts pēc īpašnieka pasūtījuma. Pēc visu dokumentu sagatavošanas un saskaņošanas būve tiek reģistrēta zemesgrāmatā.

Par izmaksām precīzāk var noskaidrot būvvaldē un pie arhitekta, kas sagatavos būvprojektu.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas