E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18986
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kad iestājas galvojuma noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2020
Irita

Labdien! Mana paziņa 03.08.2007. paņēma studiju kredītu AS “Hansabanka”, palūdza mani būt galvotājai, un es piekritu. Paziņa aizdevumu neatdeva, un 2011. gada 19. maijā parādu pārņēma SIA “Paus Konsults”, noslēdzot cesijas līgumu ar AS “Hansabanka”. Ar mani 2014. vai 2015. gadā pāris reižu telefoniski sazinājās pārstāvji no SIA “Paus Konsults” un izprašņāja visu informāciju par kredītņēmēju, kur dzīvo utt. Es pat par šo lietu biju aizmirsusi, domāju, ka paziņa nokārtoja savas saistības. Par parādu uzzināju tikai tad, kad vērsos bankā pēc kredīta mājokļa iegādei. Gribētu uzzināt, vai nav iestājies noilgums parāda piedziņai?

A
atbild:
14. janvārī, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 1692. pantu galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda.

No minētā izriet, ka Jūs galvojāt par savas paziņas studiju kreditēšanas atmaksu aizdevējam.

Galvojuma izpildes sekas sākas tajā brīdī, kad aizņēmējs jeb Jūsu paziņa sāk nemaksāt aizdevumu, respektīvi, kreditētājam šai brīdī rodas tiesības no Jums prasīt aizdevuma atmaksu.

Lai vērtētu noilguma iestāšanos apstākļus, ir jākonstatē divi apstākļi:

  • kad Jūsu paziņa pārstāja pildīt kredītsaistības, t. i., kad kredītiestādei radās pamats izmantot galvojuma līguma nosacījumus;
  • kādas darbības attiecībā uz Jūsu paziņu (kā parādnieci) un Jums kā galvotāju ir veiktas.

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Tādējādi, ja normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pret parādnieku un Jūs kā galvinieku trīs gadus pēc kārtas nav veiktas nekādas piedziņas darbības vai darbības, kas pārtrauc noilgumu, parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēja SIA “Paus Konsuls” prasījuma tiesībām ir iestājies noilgums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas