E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18883
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kādā periodā izmantojams papildatvaļinājums par bērnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2019
Alda

Labdien! Meklēju citos jautājumos atbildi uz savu jautājumu, neatradu, tāpēc vēlos uzdot jautājumu pati. Kādā periodā pienākas papildu atvaļinājuma diena par bērnu? Mums vadītāja vienam saka: no bērna dzimšanas dienas līdz nākamajai dzimšanas dienai var izņemt, piemēram, 14.08.2018.–13.08.2019., otram saka: no gada sākuma līdz beigām, piemēram, 01.01.19–31.12.19. Gribu saprast, kādā periodā jāiekļaujas. Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka: ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un izmanto līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam.

Termiņš papildatvaļinājuma izmantošanai nav saistīts ar kalendāra gadu vai dienu, kad darbinieks darba devējam lūdza piešķirt papildatvaļinājumu. Tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums viņam piešķirams.

Darbiniekam, ar iesniegumu lūdzot piešķirt papildatvaļinājumu par bērnu un uzrādot attiecīgu dokumentu – bērna dzimšanas apliecību –, ir tiesības prasīt papildatvaļinājumu sev izdevīgā laikā sava individuālā darba gada ietvaros. Līdz ar to darba devējs darbinieka papildatvaļinājumus nav tiesīgs iepriekš plānot. 

DL 151. pants paredz:

Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu piešķir:

  • darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, – trīs darba dienas;
  • darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu.

Bērna dzimšanas datums papildatvaļinājuma izmantošanas iespēju ietekmē tādā izpratnē, ka ir jāiekļaujas termiņā, lai nepārkāptu likumā attiecīgajam piemērošanas gadījumam noteikto 14, 16, 18 gadu vecumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas