E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18864
Lasīšanai: 2 minūtes
2
5
2
5

Ja daļa dzīvokļu īpašnieku atsakās apsaimniekot māju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2019
Gatis

Ja daudzdzīvokļu mājā vairāk nekā puse dzīvokļu īpašnieku atsakās apsaimniekot māju, vai man kā šīs mājas dzīvokļa īpašniekam ir tiesības vērsties tiesā sakarā ar to, ka netiek ievērots likums par mājas apsaimniekošanu? Kā to pareizi izdarīt?

A
atbild:
10. janvārī, 2020

Šajā sakarā sākumā ir jākonstatē, vai dzīvokļu īpašnieku kopība ir noslēgusi dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumu Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma izpratnē.

Saskaņā ar šī likuma 5. panta 1. daļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (arī ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums.

Tādējādi, ja šāds līgums ir noslēgts, tad pēc 5. panta 2. daļas ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīti lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumus dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas jautājumos saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 17. pantu.

Līdz ar to var rasties divas atšķirīgas situācijas:

  • ja šāds apsaimniekošanas līgums nav noslēgts vispār, tiesā būtu ceļama prasība par šāda līguma noslēgšanu;
  • ja Jūs nepiekrītat dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumam (vairākums noraida dienaskārtībā izvirzītā jautājuma pieņemšanu), situācija ir jāvērtē pēc būtības – vai Jums ir subjektīvo tiesību aizskārums, kas ļautu celt pamatotu prasību tiesā pretēji vairākuma lēmumam.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas