E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18857
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai persona, kura uzskata sevi par bērna tēvu, var prasīt noteikt paternitāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2019
Santis

Labdien! Ir radusies tāda situācija, ka mana bijusī meitene ir stāvoklī un esmu pārliecināts, ka šis bērns ir mans. Viņa dara visu, lai slēptu to no manis, teica, ka slēpšot bērnu no manis un neļaušot tikties. Vai man ir iespēja to kaut kādā veidā mainīt? Kādās iestādēs man jāvēršas? Vai es varēšu iegūt aizbildniecību pār bērnu, ja tas izrādīsies mans? Man ir pietiekami daudz uzturlīdzekļu, stabils oficiāls darbs un dzīvesvieta.

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Šādā gadījumā paternitāti nosaka tiesa. Civillikuma 157. panta otrā daļa paredz, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Civillikuma 158. pants paredz, ka prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu. Savukārt Civilprocesa likuma 249. panta otrā daļa nosaka: “Persona, no kuras bērns izcēlies, prasību par paternitātes noteikšanu var celt pret bērna māti gadījumā, ja viņa nepiekrīt paternitātes noteikšanai vai pastāv citi likumā norādītie šķēršļi paternitātes ieraksta izdarīšanai dzimšanas reģistrā.”

Kā rīkoties, ja personas rīcībā nav bērna mātes un jaundzimušā bērna personas dati, kas nepieciešami prasības pieteikuma sagatavošanai, izklāstīts e-konsultācijā par to, kā tēvs var noteikt paternitāti, ja bērna māte tam nepiekrīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas