E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18783
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Vide
5
5

Vai ir konkrēts datums, līdz kuram jābūt nopļautai zālei rudenī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2019
Jānis

Labdien! Vai ir noteikts datums, līdz kuram ir jābūt nopļautai zālei rudenī? Man īpašumā ir 0,79 ha lauksaimniecībā izmantojama zeme, kurā aug ārstniecības augi, kas domāti pašu patēriņam. No visām pusēm šim laukam apkārt ir izveidota vairāk nekā 10 m plata ugunsdrošības josla, kura regulāri tiek nopļauta. Kad visi ārstniecības augi bija nogatavojušies un sēklas izsējušās (oktobra vidū), teritoriju nopļāvu. Oktobra sākumā pašvaldības policija bija veikusi nenopļautā zemesgabala fotofiksāciju un uzlika man sodu pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 51. panta otrās daļas (“Par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos”).

Mani iebildumi pret šo sodu: 1) Administratīvo pārkāpumu kodeksa 51. panta otrā daļas formulējumā ir saiklis “un”, kas noteic – lai mani varētu sodīt pēc šī panta, ir jābūt vismaz diviem pārkāpumiem: “zāles nepļaušanai” un vismaz vienam neizpildītam zemes apsaimniekošanas pasākumam; 2) pēc skaidrojošās vārdnīcas: kūla – pērnā gada zāle, pērnais – iepriekšējais. Ja zāle tiek nopļauta tajā pašā gadā, kad izaugusi, tad kūla izveidoties nevar; 3) tās pašas pašvaldības, kura mani sodīja, oficiālajā mājaslapā ir ierakstīts: “Zemes īpašnieks (valdītājs) veic nepieciešamos pasākumus (rudenī īpašumā nopļauj zāli), lai objekta teritorijā pavasarī neveidotos un nenotiktu kūlas dedzināšana. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 51. panta otrā daļa noteic, ka par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no simt četrdesmit līdz septiņsimt eiro [..]" Rudens sākas septembrī un beidzas decembrī. Mans zāles nopļaušanas laiks iekļaujas šajā laika intervālā. Vai sods man uzlikts likumīgi?

A
atbild:
18. decembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Jūs esat uzdevis divus jautājumus, proti, pirmais – vai ir noteikts konkrēts datums, līdz kuram ir jābūt nopļautai zālei rudenī; otrais – vai sods uzlikts likumīgi.

Atbilde sākumā ir meklējama Talsu novada domes saistošajos noteikumos Nr. 24  “Talsu novada noteikumi”, to 4.21.punkts paredz, ka dzīvojamo ēku īpašniekiem, apsaimniekotājiem, pārvaldniekiem, nomniekiem, zemesgabala īpašniekiem u. c. teritorijas īpašniekiem, valdītājiem un lietotājiem jānodrošina zālienu un grāvju tīrīšana un zāles pļaušana (zāles garums nedrīkst pārsniegt 20 cm garumu), viņi nedrīkst pieļaut teritorijas aizaugšanu ar krūmiem. Par šo noteikumu neievērošanu vainīgajai personai tiek uzlikts naudas sods no 7,00 līdz 70,00 eiro.

Talsu novada domes saistošie noteikumi paredz zāles maksimālo garumu, nevis datumu, līdz kuram tā ir jānopļauj.

Līdz ar to pašvaldības policijas uzdevums ir izvērtēt, vai zāles garums ir atbilstošs normatīvajiem aktiem, un, ja nav atbilstošs, tiek piemērots administratīvais sods – naudas sods par zāles nepļaušanu.

Atbildot uz pirmo jautājumu, norādu, ka normatīvie akti neparedz konkrētu datumu, līdz kuram ir jābūt nopļautai zālei rudenī, bet nosaka zāles maksimālo garumu.

Atbildot uz otro jautājumu, norādu – lai zvērināts advokāts izvērtētu, vai lēmums ir pieņemts atbilstoši likumam, jābūt pieejamiem visiem lietas materiāliem, līdz ar to pēc sniegtās informācijas nav iespējams objektīvi izvērtēt lietas apstākļus.

Taču norādu, ka saskaņā ar Latvijas administratīvā pārkāpuma kodeksa 279. panta pirmo daļu administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto institūcijas (amatpersonas) lēmumu var pārsūdzēt augstākā iestādē persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, un cietušais, kā arī aizskartais mantas īpašnieks – daļā par savu mantu. Ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā.

Savukārt Latvijas administratīvā pārkāpuma kodeksa 281. pants noteic, ka sūdzību administratīvā pārkāpuma lietā var iesniegt 10 darba dienu laikā no pilna lēmuma paziņošanas dienas.

Ja uzskatāt, ka administratīvais sods uzlikts nepamatoti, Jums ir tiesības iesniegt sūdzību policijas priekšniekam noteiktajā termiņā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas