E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1876
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Pateicība ārstam – dāvana vai kukulis?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2013
Mia

Labdien, man ir jautājums par to, ar ko kukulis atšķiras no dāvanas šādā situācijā. Pacients vēlas izteikt pateicību dakterim pēc veiksmīgas sadarbības un vēlas uzdāvināt ziedus un dāvanu karti. Vai šajā gadījumā dāvanu karte tiek uzskatīta par kukuli? Kādi normatīvie akti to nosaka?

A
atbild:
29. janvārī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma izpratnē korupcija ir "kukuļošana vai jebkura cita valsts amatpersonas rīcība, kas vērsta uz to, lai, izmantojot dienesta stāvokli, savas pilnvaras vai pārsniedzot tās, iegūtu nepelnītu labumu sev vai citām personām".

Pastāv atšķirība starp dāvanu un kukuli. Krimināllikuma 323.pantā ir teikts, ka kukulis ir "materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu nodošana vai piedāvāšana, ja piedāvājums pieņemts, personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs".

Tas nozīmē, ka par kukuli var uzskatīt jebkuru materiālo labumu, kur kukuļa ņēmējs darbojas kukuļa devēja interesēs. Savukārt, dodot dāvanu, dāvinātājs negaida par to atlīdzību vai kādu labumu, un tā tiek pasniegta bez saistībām.
"Tiklīdz kā ir abpusējas attiecības, tā ir noziedzīgs nodarījums. Es kaut ko dodu par kaut ko, lai saņēmējs kaut ko izdarītu manās interesēs – šādi vienkāršoti var raksturot kukuļdošanas shēmu. Amatpersonai pieņemamas ir tikai tās dāvanas, kuras ir vienvirziena – dotas aiz labestības vai devības," stāsta KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Par korupciju veselības aprūpē var uzskatīt arī situāciju, kad pacients apdāvina ārstu par pakalpojumu, kuru jau ir apmaksājis ar saviem samaksātajiem nodokļiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas