E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18718
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja ir applūdināts dzīvoklis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2019
Andra

Sveiki! Tā kā dzīvoju pēdējā stāvā, man no bēniņiem tika applūdināts dzīvoklis (caurums griestos), arī flīzes vannas istabā nokritušas. Dzīvoklis ir mans, privatizēts, bet māja it kā skaitās namu pārvaldei un ir arī apsaimniekotājs, kuram ir atslēgas uz bēniņiem. Šis negadījums bija noticis jau pagājušajā gadā manā prombūtnē. Vai šajā gadījumā var kaut ko līdzēt un lūgt, lai namu pārvalde palīdz saremontēt (dzīvoklis nav apdrošināts)? Liels paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īpašuma likuma 2. pants noteic, ka dzīvokļa īpašums kā lietu kopība sastāv no atsevišķā īpašuma un attiecīgas kopīpašuma domājamās daļas. Savukārt šī likuma 4. pants noteic, ka kopīpašumā esošajā daļā ietilpst atsevišķas dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (arī sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis), iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas (arī nesošās sienas un kolonnas, kā arī atsevišķos īpašumus norobežojošās sienas), starpstāvu pārsegumi (arī siltuma un skaņas izolācijas slāņi), koplietošanas telpas (arī bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas), kā arī atsevišķo dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar atsevišķās dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (arī atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašumā esošajām inženierkomunikācijām).

Ja ir applūdināts dzīvoklis, ir nepieciešams konstatēt dzīvokļa noliešanas faktu, bojājumu apmēru un arī konstatēt noliešanas iemeslu, un tikai tad var noteikt atbildīgo personu. Kā norādīts Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pantā, par kopīpašumu tiek uzskatīts arī dzīvojamās ēkas jumts. Dzīvokļa īpašnieku pienākums ir veikt nepieciešamās darbības kopīpašuma uzturēšanai un nodrošināt nepieciešamo finansējumu kopīpašuma uzturēšanai, remontam. Pieņemot, ka bojāts ir jumts, tad Jums kā dzīvokļa īpašniekam ir tiesības vērsties pie namu apsaimniekotāja un lūgt, lai veic jumta tehniskā stāvokļa novērtējumu un sniedz priekšlikumus bojājumu novēršanai, nepieciešamības gadījumā organizējot dzīvokļu kopības lēmuma pieņemšanu. Vienlaikus norādu, ka mājas apsaimniekotājs sniedz pakalpojumu ēkas uzturēšanai saskaņā ar noslēgto līgumu un viņam doto darba apjomu. Ja šajā darbu apjomā nav paredzēts veikt ēkas remontus par jau noteikto apsaimniekošanas maksu, tad mājas apsaimniekotājam nav pienākuma par esošajiem līdzekļiem to veikt.

LV portāls skaidrojumā “Nopludināts dzīvoklis: kas vainīgs un atlīdzinās zaudējumus” rakstīja detalizētāk, kā rīkoties nopludināšanas gadījumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas