E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18668
Lasīšanai: 5 minūtes

Par uzvārda maiņas kārtību jāinteresējas personas pilsonības valstī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Danils

Labdien! Es esmu Latvijas pilsonis, bet dzīvoju Anglijā. Pagājušā gadā Latvijā apprecējos ar sievieti no Brazīlijas, viņai ir Brazīlijas pase, bet viņa arī dzīvo Anglijā. Sieva vēlējās pāriet manā uzvārdā. Pēc kāzām Latvijā mums izsniedza laulības apliecību, kurā viņai bija mans uzvārds. Viņai vajadzēja nomainīt pasi Latvijā, bet Latvijā nebija Brazīlijas vēstniecības un mums vajadzēja braukt atpakaļ uz Angliju, jo jau bija nopirktas biļetes. Uz Anglijas robežas viņai ieteica ātri pieteikties vīzai “EU family permit”, viņa tā arī izdarīja un dabūja “resident card” uz savu uzvārdu, kurš bija norādīts pasē. Sanāk, ka laulības apliecībā viņai ir mans uzvārds, bet pasē un vīzā joprojām rakstīts pirmslaulības uzvārds. Sieva tagad grib atstāt savu uzvārdu, lai nemainītu visus dokumentus. Vai viņa var dabūt izziņu, ka ir pārgājusi atpakaļ savā uzvārdā? Vai vispār nevajag neko darīt? Vai varētu būt kaut kādas problēmas? Datubāzē viņa laikam skaitās kā Nazarenko. Lūdzam paskaidrot, ko darīt šādā situācijā. Paldies!

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Linda Ņikona
LV portāls

Ja, noslēdzot laulību, tiek mainīts uzvārds, Latvijā izsniegtajiem dokumentiem tiek piemērots Personu apliecinošu dokumentu likums un Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” (turpmāk tekstā – MK noteikumi Nr. 134).

Personu apliecinošu dokumentu likuma 15. pantā uzskaitīti personu apliecinoša dokumenta lietošanas ierobežojumi, arī ir noteikts, ka aizliegts lietot dokumentu, kas kļuvis lietošanai nederīgs. Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. pantā ir paredzēti nosacījumi, kuriem iestājoties personu apliecinošs dokuments kļūst lietošanai nederīgs:

  • mainījies personas vārds vai uzvārds;
  • mainījies personas tiesiskais statuss;
  • dokumentā ir bojājumi, kuru dēļ nav iespējams vizuāli identificēt dokumenta turētāju vai izlasīt tajā norādīto informāciju, vai dokuments neatbilst noteiktajam paraugam;
  • dokumentā izdarītas normatīvajos aktos neparedzētas atzīmes vai sākotnējā satura izmaiņas;
  • mainījušās dokumentā norādītās ziņas par dokumenta turētāju vai konstatētas neprecizitātes ierakstos;
  • personu apliecinoša dokumenta vai atgriešanās apliecības turētājs ir rakstveidā ziņojis par attiecīgā dokumenta zudumu Valsts policijai vai Valsts robežsardzei, dokumenta izdevējiestādei vai Latvijas Republikas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai;
  • beidzies dokumenta derīguma termiņš;
  • dokumenta vietā izsniegts jauns personu apliecinošs vai pagaidu dokuments;
  • dokuments nav nodots šā likuma panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā;
  • iekšlietu ministrs ir pieņēmis lēmumu par aizliegumu dokumenta turētājam izceļot no Latvijas Republikas, – uz lēmumā noteikto laiku (minētais nosacījums neattiecas uz personas apliecību, kura izsniegta uz laiku, ko iekšlietu ministrs noteicis savā lēmumā par aizliegumu izceļot no Latvijas Republikas).

Vienlaikus MK noteikumu Nr.134 33.2. apakšpunktā noteikts: ja personai mainījies uzvārds, iesniegums jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai jāiesniedz 30 dienu laikā no nosacījuma iestāšanās (no uzvārda maiņas spēkā stāšanās) brīža.

Proti, ja, noslēdzot laulību, tiek mainīts uzvārds, personu apliecinošs dokuments kļūst lietošanai nederīgs, arī ceļošanai nederīgs, un tas 30 dienu laikā ir jānomaina.

Tieslietu ministrija vērš uzmanību, ka Dzimtsarakstu departamenta rīcībā nav informācijas par Brazīlijā izsniegtas pases, kā arī Lielbritānijā saņemtas uzturēšanās atļaujas maiņas kārtību, to nosaka konkrētās valsts normatīvie akti.

Dzimtsarakstu departamenta ieskatā personai izsniegtā pase un uzturēšanās atļauja būtu maināma atbilstoši laulības apliecībā norādītajam uzvārdam.

Latvijā iespēju mainīt uzvārdu regulē Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums. Tā 2. panta pirmā daļa paredz, ka uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss.

Ievērojot norādīto, Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā paredzētā uzvārda maiņa nav piemērojama Brazīlijas pilsonei.

Vienlaikus Tieslietu ministrija iesaka par dokumentu maiņas kārtību interesēties attiecīgajā valstī, kas dokumentu izdevusi, savukārt par uzvārda maiņas kārtību, ja persona vēlas atgūt savu dzimto uzvārdu, iesakām interesēties personas pilsonības valstī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas