E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18663
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uz kādu laiku var saglabāt bezdarbnieka statusu, kļūstot par pašnodarbināto

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Ieva

Šobrīd esmu bezdarbnieka statusā un saņemu bezdarbnieka pabalstu. Vai zaudēšu bezdarbnieka statusu, ja reģistrēšos kā pašnodarbinātā persona un gūšu ienākumus līdz valstī noteiktajai minimālajai algai? Vai likumā noteikto divu mēnešu periodu varu uzskaitīt pēc summētās darba laika uzskaites, par atskaites periodu ņemot 12 kalendāra mēnešus?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajām personām, kuru ienākums no saimnieciskās darbības ir vismaz 430 eiro mēnesī, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro. Šādām iemaksām var būt ietekme uz bezdarbnieka statusu un attiecīgi pabalstu.

Ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī ir mazāks par minimālo algu, jāmaksā tikai 5% iemaksas pensiju apdrošināšanai, un tas neietekmē tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu.

Personai ir tiesības iegūt vai saglabāt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā ar jaunajiem grozījumiem, kas stājās spēkā šā gada 5. decembrī, 12. pantā ir veiktas izmaiņas situācijai, kad persona bezdarbnieka statusu zaudē, ja kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto. Tagad noteikts, ka persona bezdarbnieka statusu nezaudē, ja par darba ņēmēju vai pašnodarbināto kļūst divreiz 12 mēnešu periodā uz laiku, kas kopā nepārsniedz 60 dienas. Iepriekš bija noteikts, ka bezdarbnieka statusu nezaudē, ja kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto uz laiku līdz diviem mēnešiem.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kura arī seko līdzi pabalstu saņemšanas pamatotībai, saņemot datus par sociālās apdrošināšanas iemaksām no Valsts ieņēmumu dienesta. Tāpēc informācija par pabalstu, kad gūti ienākumi, jālūdz VSAA. Saziņai var lietot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Savukārt Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 12. panta norma, atbilstoši kurai var saglabāt bezdarbnieka statusu, ja par darba ņēmēju vai pašnodarbināto kļūst divreiz 12 mēnešos uz laiku, kas kopā nepārsniedz 60 dienas, noteic arī pienākumu par to paziņot Nodarbinātības valsts aģentūrai. Tā kā bezdarbniekam ir obligāta saziņa ar NVA, aģentūrā varēsiet arī noskaidrot, kādā veidā un kad Jums jāpaziņo par faktu, ka esat kļuvis pašnodarbinātais.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas