E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18561
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
6
1
6

Nodokļu maksātāja izvēle – vai iesniegt algas grāmatiņu galvenajā ienākumu gūšanas vietā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2019
Laura

Labdien! Es strādāju divās darbavietās, viena no tām ir biedrība (nav PVN maksātājs), un tur mana darba alga līgumā ir norādīta neto izteiksmē, kā arī es, saņemot algu, nesaņemu algas lapiņu. Vai biedrībām ir kādi nodokļu atvieglojumi algas izmaksu ziņā? Un vai manā gadījumā izdevīgāk ir algas nodokļu grāmatiņu iesniegt otrā darbavietā, kurā ir bruto alga līgumā un kura nav biedrība?

A
atbild:
25. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Alga ir ienākums, no kura tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tajā darbavietā, kurā iesniegta grāmatiņa, piemēro prognozēto neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamiem.

Katrs pats var izvēlēties, kurā ienākumu gūšanas vietā iesniegt nodokļa grāmatiņu, taču parasti to iesniedz par galveno algota darba ienākuma gūšanas vietu vai galveno ienākuma gūšanas vietu. Svarīgi zināt, ka tajā darbavietā, kurā grāmatiņa nav iesniegta, darba devējs algai piemēro 23% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi. Ja grāmatiņa ir iesniegta – piemēro 20% likmi (algai līdz 1667 eiro mēnesī).

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, abās darbavietās gūtie ienākumi tiks summēti, gada griezumā var būt izveidojusies gan nodokļa piemaksa, gan pārmaksa. Gadā ar IIN 20% likmi apliek ienākumu līdz 20 004 eiro.

Biedrībām darbinieku algošanai nav atvieglojumu.

Darba likums paredz, ka, izmaksājot darbiniekam algu, ir jāizsniedz algas lapiņa. To nosaka likuma

71. pants: “Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, arī virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.”

Ministru kabineta noteikumos Nr. 304 “Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa” noteikts: lai apstiprinātu grāmatiņas iesniegšanu vietā, kuru nodokļa maksātājs uzskata par galveno algota darba ienākuma gūšanas vietu vai galveno ienākuma (arī autoratlīdzības) gūšanas vietu, bet kura nav saistīta ar personas saimniecisko darbību, nodokļa maksātājs (izņemot mikrouzņēmuma darbinieku), uzsākot darba tiesiskās attiecības, apstiprina konkrēto darba devēju vai citu institūciju, kā arī apstiprina darba devējam vai citai institūcijai sniedzamo grāmatiņā esošo informāciju, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Lai mainītu vietu, kuru nodokļa maksātājs uzskata par galveno algota darba ienākuma gūšanas vietu vai galveno ienākuma (arī autoratlīdzības) gūšanas vietu, nodokļa maksātājs izdara attiecīgu atzīmi Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas