E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18534
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz visiem pabalstiem pienākas arī pēc atgriešanās no ārvalsts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2019
elina

Strādāju Lielbritānijā, bet esmu nolēmusi atgriezties Latvijā. Šobrīd jau četrus mēnešus esmu stāvoklī, ir doma atgriezties pirms dzemdībām. Kā ir ar visiem pabalstiem? Latvijā vēl joprojām strādāju kā pašnodarbinātā persona un esmu maksājusi visus nodokļus.

A
atbild:
22. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā vecākiem maksā gan sociālās apdrošināšanas pabalstus (darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuri paši samaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 32,15% apmērā vismaz no minimālās algas – 430 eiro mēnesī), gan pabalstus, kas pienākas Latvijā pastāvīgi dzīvojošiem iedzīvotājiem.

Pirms un pēc dzemdībām maksā maternitātes pabalstu – 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pašnodarbinātajām sievietēm vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību).

Vecāku pabalstu maksā pēc maternitātes pabalsta. Tā apmērs atkarīgs no tā, uz cik ilgu laiku izvēlas saņemt šo pabalstu – līdz bērna viena gada vecumam (maksā 60% no vidējās iemaksu algas) vai līdz bērna 1,5 gada vecumam (tad pabalsts ir mazāks – 43,75% no vidējās iemaksu algas).

Līdz bērna 1,5 gada vecumam maksā bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Pēc bērna piedzimšanas tiek maksāts bērna piedzimšanas pabalsts 421,17 eiro, no bērna viena gada vecuma – ģimenes valsts pabalsts, kas par pirmo bērnu ir 11,38 eiro mēnesī.

Informāciju par pabalstiem, kas pieejami vecākiem (kā tos pieprasīt, kāds ir katra pabalsta izmaksas ilgums un tā apmēra aprēķināšana), varat atrast Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas