E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18414
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu var anulēt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2019
Normunda

Vēlos izdeklarēt pieaugušo dēlu no sava īpašuma, lai veido pats savu dzīvi un nesēž otram uz kakla.

A
atbild:
05. novembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu iespējams anulēt, vēršoties ar iesniegumu pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā adrese atrodas. Iesniegumu pašvaldībā var iesniegt nekustamā īpašuma īpašnieks vai cita ieinteresētā persona (īpašnieka radinieks, pārvaldnieks vai īrnieks).

Pašvaldībā jāiesniedz iesniegums, kurā norādīts:

  • vārds, uzvārds un personas kods personai, kuras deklarēto dzīvesvietas adresi vēlaties anulēt;
  • adrese, kurā nelikumīgi deklarējusies persona;
  • pamatojums, kādēļ vēlaties to darīt.

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pantam ziņas par deklarēto dzīvesvietu iestāde anulē, ja:

  • dzīvesvietas deklarētājs vai viņa likumiskais pārstāvis, vai dzīvesvietas deklarētāja vai viņa likumiskā pārstāvja pilnvarota persona, deklarējot dzīvesvietu, sniegusi nepatiesas ziņas (nav radniecības ar īpašnieku, nav noslēgts īres līgums u. tml.);
  • attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. pants paredz, ka personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja:

  • tai pieder šis nekustamais īpašums;
  • par to ir noslēgts īres vai nomas līgums;
  • šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Faktu, ka ziņas par deklarēto dzīvesvietu ir anulētas, iestāde aktualizē Iedzīvotāju reģistrā un par to paziņo dzīvesvietas deklarētājam.

Savukārt iesniegumu iespējams iesniegt dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kas ir attiecīgā pašvaldība, to iestādes vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP):

  • nosūtot elektroniski uz pašvaldības oficiālo e-pasta adresi vai izmantojot e-adresi, parakstot iesniegumu ar drošu elektronisko parakstu;
  • klātienē;
  • pa pastu.

Pēc iesnieguma saņemšanas pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestāde pieņems lēmumu par to, vai anulēt personas dzīvesvietu.

Lai arī likums paredz, ka radniecība dod tiesisku pamatu deklarēt savu dzīvesvietu radiniekam piederošā īpašumā, tas nenozīmē, ka visos gadījumos nebūs iespējams radinieku izdeklarēt.

Katru iesniegumu vērtē individuāli, tādēļ nav iespējams nosaukt precīzu termiņu, kurā iestāde pieņem lēmumu par personas deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu vai deklarētās dzīvesvietas ziņas saglabāšanu. Iesniegumi tiek izskatīti mēneša laikā. Ja ir nepieciešams, to izskatīšanu var pagarināt uz laiku līdz četriem mēnešiem.

Vienlaikus norādām, ka dzīvesvietas deklarēšana nerada civiltiesiskas saistības, tā paredzēta iedzīvotāju saziņas nodrošināšanai ar valsts un pašvaldības iestādēm. Jūs kā dzīvokļa īpašnieks varat rīkoties ar savu īpašumu, kā vēlaties, arī to pārdot. Savukārt, ja dēls dzīvokli labprātīgi neatbrīvo, jāceļ prasība tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas