E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18327
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā atjaunot mājas sienu, ja kaimiņš pret to iebilst

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Edgars

Divi kaimiņu šķūņi daļēji atrodas uz manas zemes, un šie šķūņi tiešā veidā piekļaujas pie manas ēkas fasādes sienas (mana mājas siena ir kaimiņa ceturtā siena). Šķūņi ir kritiskā stāvoklī, tik tikko turas, mana ēkas fasāde sāk pūt un brukt. Šķūnīšos ir elektrība, un gar manas koka mājas sienu iet vadi bez izolācijas. Ir vēlme atjaunot un nostiprināt sienu, labākajā gadījumā izbūvēt ugunsdrošības sienu. Radās problēma: šie šķūņi pieder 4 personām, un viena no personām nevēlas neko darīt un nevēlas neko saskaņot un risināt situāciju. Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
17. oktobrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

No Jūsu situācijas apraksta var secināt, ka vēsturiski ir veidojies piespiedu dalītais īpašums.

Vajadzīgs noskaidrot, vai palīgēkas (šķūņi) uz zemes ir uzbūvētas, saskaņojot būvniecību ar vietējās pašvaldības būvvaldi, proti, vai ir izsniegta būvatļauja.

Ja ir, tad, pirmkārt, varat risināt jautājumu ar palīgēku kopīpašniekiem par zemes nomas līguma noslēgšanu un kārtību, kādā tiks maksāta noma par palīgēku daļām, kas atrodas uz Jūsu zemes.

Otrkārt, ņemot vērā to, ka privāttiesību jomā nav piespiedu funkcijas uzlikt par pienākumu nojaukt palīgēkas vai trešajām personām lūgt uzlikt par pienākumu kopīpašniekiem novērst palīgēkas avārijas stāvokli, ir jāvēršas vietējā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums.

Būvniecības likuma 21. panta devītā daļa paredz: ja būve ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi vai nonākusi tādā tehniskajā stāvoklī, ka ir bīstama vai bojā ainavu, šīs būves īpašniekam atbilstoši pašvaldības lēmumam tā jāsakārto vai jānojauc. Šā lēmuma izpilde tiek nodrošināta Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Tas nozīmē, ka pašvaldība pieņem lēmumu par bīstamās būves sakārtošanu vai nojaukšanu. Tiesības pieprasīt minēto darbību veikšanu ir jebkurai personai, kuras pašas vai tās nekustamā īpašuma apdraudējumu bīstamā būve rada vai varētu radīt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas