E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18132
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāinformē Vācijas iestāde par savu un bērna izbraukšanu no valsts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Evija

Labdien! Ar dēlu pusotru gadu dzīvojām Vācijā, bijām tur deklarēti. Dēls saņēma bērnu pabalstu no Vācijas. Braucot prom no valsts, izdeklarējāmies un piedeklarējāmies Latvijā, savukārt bērnu pabalstu vēl vairākus gadus turpinām saņemt no Vācijas. Latvijā bērnu pabalstu nepieprasīju. Vai mani par to var sodīt, pieprasot atmaksāt visu saņemto? Vai tomēr ne, ņemot vērā, ka no Latvijas vienlaikus neko neesmu saņēmusi? Paldies!

A
atbild:
04. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa norāda: tā kā Jūsu jautājumā nav informācijas ne par Jūsu nodarbinātību, ne otra vecāka dzīvesvietu un nodarbinātību, tad VSAA nevar izvērtēt Jūsu  tiesības uz ģimenes pabalstu saņemšanu saskaņā ar regulas Nr. 883/2004 noteikumiem.

Vienlaikus speciāliste paskaidro: ņemot vērā to, ka persona laikā, kad kopā ar bērnu dzīvoja Vācijā, ir pieprasījusi ģimenes pabalstus, tad, atgriežoties kopā ar bērnu Latvijā, viņai bija jāinformē Vācijas kompetentā iestāde (iestāde, kas izmaksā personai ģimenes pabalstus) par savu un bērna izbraukšanu no Vācijas. Līdz ar to Vācijas kompetentā iestāde izvērtētu personas tiesības uz tālāku ģimenes pabalstu saņemšanu saskaņā ar Vācijas un Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem.

Ja persona nav informējusi Vācijas kompetento iestādi par savu un bērna izbraukšanu no Vācijas uz dzīvi Latvijā, tad personai var izveidoties ģimenes pabalsta pārmaksa, kuru Vācijas kompetentā iestāde var pieprasīt personai atmaksāt, pat ja pabalsti Latvijā nav pieprasīti. Līdz ar to personai jāsazinās ar Vācijas kompetento iestādi un jāinformē par savu un bērna izbraukšanu no Vācijas.

Vienlaikus informējam: ja persona kopā ar bērnu dzīvo Latvijā, viņai ir tiesības pieprasīt ģimenes pabalstus Latvijā, iesniedzot iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA).

Informācija par ģimenes pabalstiem ES ir pieejama VSAA mājaslapas sadaļā “Pakalpojumi Eiropas Savienībā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas