E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18027
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

No komercdarbības izrietošo prasījumu noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2019
Krista

Labdien! Lieta tāda, ka mani “bombardē” parādu piedzinēji “Julianus” sakarā ar senu parādu mobilo sakaru operatoram “Tele2”. Tas nebūtu pats trakākais, bet neesmu saņēmusi nevienu brīdinājumu par parādu, biju to aizmirsusi. Pagājuši daudzi gadi, tas viss notika 2011. gadā. Vajadzēja taču atsūtīt atgādinājumus uz manu deklarēto dzīvesvietu vai e-pastu, bet nekādu ziņu neviens man nebija devis. 2018. gada 22. janvārī no SIA “Paus Konsults” saņēmu vēstuli, kurā bija rakstīts, ka man jāsamaksā 17 eiro par parāda atgūšanas izdevumiem, jo viņi pārtraukuši sadarbību ar “Tele2”. Apzvanīju visas iesaistītās puses: “Paus Konsults” paskaidroja, ka mans parāds cedēts “Tele2”. Un tagad “Tele2” cedējis parādu piedziņas kompānijai “Julianus” (tas notika 2019. gada 10. jūnijā). Galvenais parāds ir 296 eiro, un kavējuma nauda 158,07 eiro. Gribēju noskaidrot, vai viņi vispār var kaut ko pieprasīt, jo ir iestājies trīs gadu noilgums. Vai šī kavējuma nauda nav pārspīlēti liela, jo pagājuši tikai 2 mēneši (5. septembrī saņēmu SMS, kurā bija norādīta summa, kas jāsamaksā šai iestādei, bet nebija norādīts, par ko tieši jāmaksā).

A
atbild:
19. septembrī, 2019

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Ņemot vērā, ka “Tele2” darbība ir komercdarbība un normatīvie akti nav noteikuši citādu noilguma termiņu saistību izpildei, “Tele2” prasījumu termiņa noilgums ir trīs gadi.

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Saskaņā ar minētā likuma 7. pantu kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības [..], kā arī šajā paziņojumā norāda 5) parāda apmēru, tai skaitā pamatparāda apmēru, procentus par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtos vai likumiskos procentus un līgumsoda apmēru.

Tādējādi kreditoram un parāda ārpustiesas atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir jāsniedz pilnvērtīga informācija par parāda sastāvu, tā rašanos, procentu un kavējuma naudu aprēķinu u. c.

Ņemot vērā jautājumā norādītos apstākļus, t. i., ka saistības (parāds) radās 2011. gadā un pirmās piedziņas darbības attiecībā uz Jums tika uzsāktas tikai 2018. gada 22. janvārī, un šajā laika periodā nav pārtraukts noilgums, “Tele2” prasījumiem ir iestājies noilgums. Nepastāvot galvenajam parādam (tā noilguma dēļ), nav atlīdzināmi nekādi kavējuma procenti (kavējuma nauda) un ar parādu piedziņu saistītie izdevumi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas