E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18018
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir tikai pēc bērna dzimšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2019
Andris

Labdien! Vai darba devējs var mani atlaist vai uzteikt darba līgumu, ja divus mēnešus iepriekš iesniedzu iesniegumu par došanos bērna kopšanas atvaļinājumā? Bērniņa dzimšana plānota ap 06.12.2019. Atvaļinājumā plānoju doties 01.12.2019.

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz bērna 8 gadu vecumam var izmantot gan bērna tēvs, gan māte. Tādas tiesības ir noteiktas Darba likuma 156. pantā, un par to, ka tēvs vēlas izmantot BKA, darba devējs viņu atlaist nevar. Darbinieku atlaist var, tikai pamatojoties uz likumā noteiktajiem apstākļiem.

BKA laiku ieskaita darbinieka darba stāžā, un viņam uz šo laiku tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Darba devējs BKA neapmaksā.

Ja vēlaties izmantot BKA, Jums ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Jāatgādina, ka bērna tēvam ir arī tiesības uz paternitātes atvaļinājumu. Par šo iespēju lasiet e-konsultācijā “Paternitātes atvaļinājumu piešķir uzreiz pēc pieprasījuma.

Topošajai mātei noteiktais dzemdību datums ir tikai provizorisks. Ne vienmēr bērni dzimst ieplānotajā laikā. Tāpēc, lai darba devējs paternitātes atvaļinājumu un BKA piešķirtu, bērnam ir jābūt piedzimušam. Pirms bērna dzimšanas saņemt un izmantot minētos atvaļinājumus nav pamata.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas