E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14663
Lasīšanai: 2 minūtes
1
19
1
19

Paternitātes atvaļinājumu piešķir uzreiz pēc pieprasīšanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2018
Vjačeslavs

Sveiki! Paternitātes atvaļinājums pienākas 10 dienas, bet rodas jautājums – kad tās tiek piešķirtas? Uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas, dzimšanas apliecības saņemšanas un iesnieguma iesniegšanas darba devējam? Vai darba devējs var nedot uzreiz atvaļinājumu, jo citi darbinieki ir ikgadējā atvaļinājumā vai plāno iet ikgadēja atvaļinājumā, līdz ar to darbā trūkst cilvēku? Vai man vienalga ir tiesības uzreiz saņemt paternitātes atvaļinājumu? Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 155. pants paredz bērna tēvam tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu paternitātes atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir darba devējs uz iesnieguma pamata.

Likums nosaka, ka paternitātes atvaļinājumu var prasīt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas dienas.

Tātad tiesības saņemt paternitātes atvaļinājumu Jums ir jāizmanto divu mēnešu laikā, un prasīt Jūs to varat uzreiz pēc bērna dzimšanas apliecības saņemšanas un iesnieguma uzrakstīšanas darba devējam. Darba devējam šī prasība ir jārespektē nekavējoties.

Lai paternitātes atvaļinājumu izmantotu, jāraksta darba devējam iesniegums. Iesniegumam ir jāpievieno bērna dzimšanas apliecības kopija.

Paternitātes atvaļinājumu apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tāpēc pēc paternitātes atvaļinājuma piešķiršanas darba devējs par to paziņos VSAA un Jums VSAA ir jāiesniedz iesniegums par paternitātes pabalsta piešķiršanu. To var izdarīt arī elektroniski.

Informācija par paternitātes pabalsta pieprasīšanu atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas