E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18011
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības vadīt transportlīdzekli neatjaunojas automātiski

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2019
Jānis

2018. gada novembrī iekļuvu ceļu satiksmes negadījumā (braucot alkohola reibumā un bez vadītāja apliecības). Tika uzsākts kriminālprocess. 2019. gada jūnijā tika nokārtota vadītāja apliecība, 2019. gada jūlijā notika tiesas sēde, kurā man tika piespriests piespiedu darbs un transportlīdzekļu tiesību atņemšana uz 4 gadiem. 2019. gada augustā man tika anulēta vadītāja apliecība un medicīniskā apliecība bez automātiskās atjaunošanas pēc 4 gadiem no sprieduma izpildes mirkļa. Vēlos precizēt, kā var novērst šo kļūdu, jo pēc sprieduma konsultējos ar prokurori, no kuras saņēmu paskaidrojumu, ka pēc 4 gadu lieguma autovadītāja tiesības atjaunosies automātiski. Paldies!

A
atbild:
20. septembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” (turpmāk tekstā – MK noteikumi) 11. punktu aizliegts izsniegt jebkādu vadītāja apliecību, karti un atļauju personai:

  • kurai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības (vai noteikts aizliegums tās iegūt);
  • kurai konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai, kura nav veikusi pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi vai kura normatīvajos aktos par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem noteiktajā kārtībā nav veikusi veselības pirmstermiņa pārbaudi;
  • kura uzlikto naudas sodu par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē nav samaksājusi normatīvajos aktos noteiktajā termiņā;
  • kurai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir piemērots ietekmēšanas līdzeklis – transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

MK noteikumu 38. punkts noteic, ka vadītāja tiesību atjaunošana ir vadītāja apliecības atgūšana, ja personai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Savukārt atbilstoši šo noteikumu 39. punktam, ja personai ceļu satiksmi reglamentējošajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk, vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā šos eksāmenus pieņem.

Papildus MK noteikumi Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību” paredz – ja tiesības atņemtas par auto vadīšanu alkohola reibumā, lai tās atgūtu, jāiziet pirmstermiņa veselības pārbaude, kuru veic ārstniecības iestādē izveidota specializēta medicīniskā komisija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas