E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17968
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var sadalīt divas mājas kā atsevišķus īpašumus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Mona

Ja vienā adresē ir divas mājas – ielas un sētas māja (ielas mājā 6 dzīvokļi, sētas mājā 2 dzīvokļi un divas koplietošanas telpas – šķūnīši, kas nodoti lietošanā uz 25 gadiem šo divu dzīvokļu īpašniekiem) –, katrai mājai ir sava atsevišķa bilance. Vai mājas var atdalīt, lai mēs paši varētu pārvaldīt savu īpašumu, t. i., sētas māju ar diviem dzīvokļiem un šķūnīšiem? Vai sētas mājas iedzīvotājiem ir tiesības atteikties no līdzšinējā pārvaldnieka pakalpojumiem? Vai pēc dzīvokļa nopirkšanas man jāmaksā negatīvā mājas bilance par laika periodu, kas radusies, pirms īpašums tika reģistrēts uz mana vārda? Vai visi jautājumi, kas saistīti ar sētas mājas remontu, jāsaskaņo arī ar ielas mājas dzīvokļu īpašniekiem?

A
atbild:
11. septembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Vispārēji īpašuma sadalīšana ir iespējama, ja pastāv visu dzīvokļa īpašnieku vienošanās par dzīvojamās mājas sadalīšanas kārtību, kurā būtu jānoregulē arī maksājumu veikšanas kārtība līdz īpašuma sadalīšanai. Ja šādu vienošanos nav iespējams panākt, iespējama tiesvedība. Turklāt šis jautājums jārisina attiecīgajā pašvaldībā, ņemot vērā būvniecību reglamentējošo tiesību normu prasības un adresācijas noteikumus. Visi turpmākie jautājumi par atdalītās dzīvojamās mājas uzturēšanu ir risināmi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā noteiktajā kārtībā, kas paredz arī dzīvojamās īpašnieka tiesības brīvi izvēlēties dzīvojamās mājas pārvaldnieku, ar kuru noslēdzams attiecīgs līgums.

Savukārt jautājumā par remonta darbu saskaņošanu varu paskaidrot, ka atsevišķas dzīvojamās mājas kopīpašumā esošo daļu precīzi definē Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pants. Atbilstoši norādītajai tiesību normai kopīpašumā ietilpst atsevišķas dzīvojamās mājas un tās ārtelpu ārējās norobežojošās konstrukcijas, iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas, starpstāvu pārsegumi, koplietošanas telpas (tai skaitā bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas), kā arī atsevišķo dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar atsevišķās dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma, dzīvojamās mājas palīgēkas un būves, kā arī zemesgabals, uz kura atrodas attiecīgā dzīvojamā māja. Līdz ar to tikai attiecībā uz citētajā tiesību normā norādītajiem kopīpašuma elementiem ir attiecināma Civillikuma 1068. panta prasība par to, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas