E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17961
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzņēmuma līgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Gunta

Labdien! Bija noslēgts darba līgums (par grāmatvedes pienākumu izpildīšanu) ar IK, kurš nodarbojas ar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Pēc laika nolēmu kļūt par pašnodarbināto personu un ar IK piekrišanu noslēdzu uzņēmuma līgumu par grāmatvedības pakalpojumu sniegšanu. Darba alga tika noteikta iepriekšējā, kā arī sociālā apdrošināšana (kā iepriekš, kad no darba algas IK par mani maksāja soc. apdrošināšanu), ko katru mēnesi man ieskaitīja kontā. Tagad viens mājas iedzīvotājs pēc iepazīšanās ar izdevumu tāmi, protestē pret to, ka man ir maksāta sociālā apdrošināšana. Vai manam darba devējam bija tiesības uzņēmuma līgumā algu noteikt kopā ar sociālo apdrošināšanu?

A
atbild:
11. septembrī, 2019

Tiesiskās attiecības, kas izriet no darba līguma, atšķiras (nodokļu jomā) no tiesiskajām attiecībām uzņēmuma līguma gadījumā.

Darba devējam saskaņā ar Darba likuma 71. punktu ir pienākums ieturēt no darbiniekam izmaksājamām summā visus nodokļus, ko paredz speciālie normatīvie akti. Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Savukārt uzņēmuma līguma gadījumā, ja tas noslēgts ar pašnodarbināto personu (reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs), pašnodarbinātais patstāvīgi veic visu nodokļu nomaksu, kā arī patstāvīgi veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Uzņēmuma līguma definējums atrodams Civillikuma 2212. pantā, t. i., ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm izpildīt kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu.

Savukārt līguma jēdziens definēts Civillikuma 1511. pantā:  līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtajā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. pants).

Ņemot vērā jautājuma būtību, darba līgums pušu starpā tika izbeigts un tika noslēgts jauns līgums – uzņēmuma līgums. Tas nozīmē, ka puses uzņēmuma līguma slēgšanas brīdī vienojās par izpildāmā darba apjomu un cenu. Jaunās pielīgtās summas apmērs nav aprobežots, un līgumā pielīgtā atlīdzība ir pušu vienošanās rezultāts.

Proti, puses, vienojoties par atlīdzību, ir tiesīgas to noteikt, ietverot sociālās apdrošināšanas iemaksas, kuras pašnodarbinātais patstāvīgi nomaksā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas