E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17778
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
8
2
8

Dzīvokļa īpašniekam jāmaksā nomas maksa, ja māja atrodas uz svešas zemes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2019
Kristaps

Sveiki! Jautājums par zemes nomas maksu. Dzīvoju 106 kvadrātmetrus lielā dzīvoklī (sešstāvu dzīvojamā ēkā). Zeme gandrīz visā mājā sadalīta un pieder dzīvokļa īpašniekiem. Kad pirku savu dzīvokli, diemžēl zeme nenāca īpašumā. Nezinu, vai tā man ir vienīgajam visā mājā, bet zinu, ka vairākumam dzīvokļu īpašnieku pieder arī zeme zem dzīvokļa un zeme ir sadalīta. Kad savā dzīvoklī biju nodzīvojis divus gadus, atbrauca viens cilvēks un teica, ka izsolē ir iegādājies zemi zem manas mājas (94 kvadrātmetri) un vēlas saņemt nomas maksu. Vai viņš tā var darīt? Biju dzirdējis, ka jāpieder visai zemei, lai prasītu nomas maksu, bet tur tā zeme pārsvarā jau ir sadalīta pa dzīvokļu īpašniekiem. Mans dzīvoklis ir 106 kvadrātmetrus liels, viņam pieder 94 kvadrātmetri. Vai tas ir iespējams?

A
atbild:
10. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likums nosaka dzīvokļa īpašniekam pienākumu: maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes. Nav svarīgi, cik īpašnieku ir daudzdzīvokļu mājai piesaistītajam zemes gabalam. Tas var būt viens, un tie var būt arī vairāki.

Vispirms Jums pašam būtu jānoskaidro, kādām personām – vienai vai vairākām, juridiskām vai fiziskām – pieder zeme zem daudzdzīvokļu mājas un kāda ir tā platība, par kuru varētu būt piespiedu nomas attiecības. Daudzdzīvokļu mājā zemi nepiegriež pa gabalam katram dzīvokļa īpašumam. Mājai funkcionāli piesaistītais zemes gabals ir sadalīts domājamās daļās – piekritīgās dzīvokļu īpašumiem. Ja dzīvokļu īpašnieki zemi ir privatizējuši vai vēlāk izpirkuši, arī tad tās ir domājamās daļas.

Ja dzīvokļa īpašums ir nopirkts bez zemes, tas atrodas uz svešas zemes un šādā gadījumā veidojas piespiedu nomas attiecības un par zemes izmantošanu ir jāmaksā nomas maksa.

Taču nevar būt arī tā, ka atnāk kāds un bez jebkādiem īpašumtiesību apliecinošiem un citiem dokumentiem prasa maksāt nomas maksu un dzīvokļa īpašnieks bez vārda runas maksā, nesaprotot – kam un par ko. Ja zināt, ka vairākumam dzīvokļa īpašnieku pieder arī zeme, tad ir arī tādi, kam nepieder. Vispirms aprunājieties ar kādu, lai saprastu, kāda ir situācija un kur varat iegūt informāciju, kas attiecas uz Jūsu dzīvokļa īpašumu. Nevajadzētu parakstīt līgumu par maksājumiem, ja nav skaidrs, kāds tiem ir pamatojums. Tikpat labi pēc kāda laika var parādīties citi prasītāji.

Neko par daudzdzīvokļa māju neesat norādījis (vai tā ir privatizēta daudzdzīvokļu māja, privatizēti dzīvokļi vai kāds jaunais projekts, vai vēl kā citādi īpašumā iegūti dzīvokļi). Situācija, ka no daudzdzīvokļu mājai funkcionāli piesaistītā zemes gabala daļa pieder trešajai personai, ir ne tikai iespējama, bet pat izplatīta. Turklāt zemi īpašumā varēja iegūt ne tikai privatizācijas procesā – zemes īpašnieki dzīvokļu īpašniekiem to pārdod arī tagad.

Nebūs lieki ieskatīties dzīvokļa pirkuma līgumā, varbūt tajā tomēr ir kaut kas minēts arī par daudzdzīvokļu mājai piesaistīto zemes vienību.

Par zemes nomas maksājumiem varat jautāt apsaimniekotājam. Informāciju par īpašumu – māju un zemi –var iegūt arī portālā www.kadastrs.lv. Daļa informācijas ir bez maksas, bet ir arī dati, par kuru pieprasīšanu jāmaksā.

Tomēr īsākais un vienkāršākais ceļs, kā vispirms tikt skaidrībā par situāciju ar daudzdzīvokļu mājas zemes gabalu, ir aprunāties ar kaimiņiem.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas