E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17707
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Mutiska vienošanās kā līgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2019
Mārtiņš

Pagājušā gada augustā man piezvanīja paziņa un lūdza viņa draugam pārdot malku. Es arī pārdevu kravu malkas 620 eiro vērtībā. Darījums tika veikts, mutiski vienojoties par to, ka pircējs samaksās 5 dienu laikā. Bet tagad ir apritējis gads un es savu naudu tā arī neesmu dabūjis. Kā man būtu jārīkojas? Policija saka –ja tā ir mutiska vienošanās, viņi nevarot palīdzēt.

A
atbild:
08. augustā, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā – šeit pieņemtajā – nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. pants).

Ņemot vērā minēto, Jūsu (kā pārdevēja) un parādnieka (kā pircēja) saistības tika nodibinātas ar mutvārdu vienošanos, kad Jūs piekritāt pārdot malku un pircējs piekrita par to samaksāt nolīgto summu noteiktā termiņā.

Noteiktos gadījumos normatīvie akti nosaka līguma slēgšanas rakstiskā formā obligātumu. Ja pēc likuma vai līdzēju vienošanās līgums jāizteic zināmā formā, tad tam piemērojami 1475. un turpmākie un 1482. un turpmākie panti.

Tādējādi pušu vienošanās, kas izteikta mutiskā formā, nezaudē savu juridiski saistošo dabu tikai tādēļ, ka tā ir mutiska vienošanās.

Apstākļi, ka prece (malka) ir piegādāta un pircējs to ir pieņēmis, apliecina – līgums no Jūsu puses ir izpildīts pienācīgi.

Ņemot vērā jautājumā izteikto apgalvojumu, ka neesat saņēmis par preci apsolīto maksu un ir iestājies saistību izpildes termiņš, Jums sākotnēji būtu jāvēršas pie parādnieka ar rakstisku pretenziju, piedāvājot apmaksāt norunāto maksu labprātīgi (norādot samaksas veidu un kārtību).

Ja prasījums netiks izpildīts, Jums ir jāceļ prasība vispārējās jurisdikcijas tiesā saskaņā ar atbildētāja deklarētās dzīvesvietas adreses piekritību. Kā darījuma pastāvēšanas un izpildes pierādījumus Jūs cita starpā esat tiesīgi izmantot arī liecinieku sniegtās liecības un citus pierādījumus.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas