E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17669
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Situācija, kad autoratlīdzības izmaksātājam nav jāveic 5% iemaksas pensijai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2019
Edgars

Labdien! Es kā fiziska persona strādāju algotu darbu, kur saņemu algu virs minimālās, tiek maksāti visi nodokļi. Papildus vēlos izmantot iespēju paralēli darboties kā pašnodarbinātais radošajā jomā, saņemot autoratlīdzību. Par visiem nodokļiem šai ziņā viss skaidrs un ir plaši pieejama informācija, bet nekur nav paskaidrots viens konkrēts aspekts. Kā daudz kur rakstīts, “autoratlīdzības ienākuma izmaksātājs no saviem līdzekļiem veic obligātās iemaksas autoratlīdzības ienākuma saņēmēja pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no autoratlīdzības apmēra”. Visur par autoratlīdzības izmaksātāju tiek runāts pārsvarā kā par juridisku personu. Ja autoratlīdzības līgumus paredzēts slēgt starp fiziskām personām un līdz ar to autoratlīdzības ienākuma izmaksātājs ir fiziska persona, kas nav saimnieciskās darbības veicējs, tad līgumā var paredzēt, ka šos 5% maksā autoratlīdzības saņēmējs? Un vai autoratlīdzības līgums ir slēdzams starp fiziskām personām? Paldies!

A
atbild:
19. augustā, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk – obligātās iemaksas) 5% apmērā no autoratlīdzības pensiju apdrošināšanai maksā autoratlīdzības izmaksātājs. Savukārt autoratlīdzības izmaksātājs likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē ir komersants, individuālais uzņēmums (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecība), kooperatīva sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, iestāde, organizācija, biedrība, nodibinājums un fiziskā persona, kura reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicējs (23.1 panta pirmā daļa un 1. panta 6. punkts).

Attiecīgi gadījumā, ja autoratlīdzības līgums noslēgts starp divām fiziskām personām, tad autoratlīdzības izmaksātājam – fiziskajai personai, kura nav reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicējs, – nav pienākuma maksāt obligātās iemaksas 5% apmērā no autoratlīdzības pensiju apdrošināšanai.

Autoratlīdzības saņēmējs, kurš ir reģistrēts un sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs un par kuru obligātās iemaksas mēnesī pie viena vai vairākiem darba devējiem tiek veiktas no iemaksu objekta, kas sasniedz vai pārsniedz Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, nereģistrējas un neveic iemaksas no autoratlīdzības kā pašnodarbinātais (23.1 panta ceturtā daļa).

Līdz ar to autoratlīdzības saņēmējam, kuram paralēli ir darba ņēmēja statuss ar algu, kas lielāka par minimālo algu, no autoratlīdzības nav jāveic obligātās iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par to, vai autoratlīdzības līgums ir slēdzams starp fiziskām personām, informējam, ka nodokļu normatīvie akti neierobežo un nereglamentē privātpersonu civiltiesisko darījumu slēgšanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas